Ryanair od danas povezuje Oslo i Zagreb - detalji nove linije

Updated: Sep 3, 2021

Irski niskotarifni avioprijevoznik sukladno ranijim najavama ovog tjedna pokreće još 9 redovnih linija prema Hrvatskoj, o čemu smo pisali prije nekoliko dana. Ryanair će danas obaviti prvi, inauguralni let na liniji između Osla i Zagreba.

Ryanair od danas povezuje Oslo i Zagreb, dva puta tjedno, svake srijede i subote. Kompanija je ovu liniju najavila još u ožujku, kada je i službeno objavila otvaranje baze u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb.


Oslo i Zagreb do izbijanja globalne pandemije bili su povezani redovnom linijom Croatia Airlinesa u ljetnom redu letenja. Kompanija je 21. svibnja 2017. godine pokrenula spomenutu liniju te na njoj prometovala dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom u poslijepodnevnim satima. Nakon izbijanja globalne pandemije, zbog pada potražnje kompanija nije obnovila promet na ovoj liniji, ne odbacujući mogućnost ponovnog uvođenja u ljetnom redu letenja sljedeće godine.


Ryanair će prema Zagrebu prometovati iz Zračne luke Torp. Radi se o zračnoj luci koja je od centra Osla udaljena čak 120 kilometara te je za vožnju od centra grada do zračne luke osobnim automobilom potrebno više od jednog sata. Prema ovoj zračnoj luci prometuju isključivo niskotarifni avioprijevoznici poput Ryanaira i Wizz Aira, a veći broj linija ima i norveški regionalni avioprijevoznik Wideroe s redovnim letovima prema Bergenu, Trondheimu, Copenhagenu i Stavangeru. Naravno, nije moguće kupiti kartu koja bi uključivala let iz Zagreba za Torp s nastavkom putovanja na nekoj od linija Wideroea.

Zračna luka iz koje će Ryanair prometovati prema Zagrebu (Torp) ne nudi mogućnost konekcija prema drugim gradovima, kao što je to bio slučaj s linijom Croatia Airlinesa koja je prometovala prema glavnoj zračnoj luci - Gardermoen.

S obzirom na to da od listopada 2019. godine do danas redovne linije između Osla i Zagreba nije bilo, uvođenje linije Ryanaira prema spomenutoj, udaljenijoj zračnoj luci ponovno će omogućiti direktno putovanje između dva grada. Ovo je ujedno jedina redovna linija iz Zagreba prema Norveškoj.

Kako smo ranije i najavili, od danas, dva puta tjedno, linija između Zračne luke Torp i Franjo Tuđman prometovat će svake srijede i subote, a letovi su potvrđeni sve do kraja ožujka sljedeće godine. Na liniji će prometovati zrakoplovi tipa A320, kapaciteta 180 sjedala, a dva zrakoplova ovog tipa Ryanair je već bazirao u Zagreb.


Na gotovo 60 povratnih letova, od danas do kraja ožujka sljedeće godine, Ryanair će između Osla i Zagreba ponuditi više od 21.200 sjedala.

Red letenja srijedom:

Zagreb - Oslo Torp, 17:20 - 19:55

Oslo Torp - Zagreb, 20.20 - 22:55.

Red letenja subotom:

Zagreb - Oslo Torp, 07:00 - 09:35,

Oslo Torp - Zagreb, 10:00 - 12:35.


Kompanija u ovom trenutku nudi povratne karte s polaskom iz Zagreba već od 15 eura (bez prtljage) za brojne polaske u rujnu i listopadu, dok su povratne karte iz Torpa prema Zagrebu također povoljne, već od 20 eura. Razlog tome je samo jedan - niska popunjenost letova na ovoj liniji u sljedećih nekoliko tjedana.


Kako do/od Zračne luke Torp?

Do Zračne luke Torp moguće je, osim automobilom, doći vlakom ili autobusom iz centra Osla. Putovanje vlakom traje 1 sat i 45 minuta, no između željezničke stanice i zračne luke potrebno je koristiti shuttle bus. Vlakovi polaze svakih sat vremena, a karta iznosi nešto više od 200 kuna, više nego što trenutno košta povratna karta za let između Zagreba i Torpa.

Putovanje iz centra Osla do spomenute zračne luke autobusom traje čak 2 sata a polasci autobusa su prilagođeni redu letenja, vožnja započinje otprilike 30 minuta nakon slijetanja zrakoplova. Cijena autobusne karte slična je cijeni vlaka na spomenutoj relaciji.


Nova linija Ryanaira svakako jest dobrodošla, osobito uz činjenicu da između Osla i Zagreba redovnih letova nema gotovo dvije godine, no s obzirom na udaljenost Zračne luke Torp od centra Osla i nemogućnosti nastavka putovanja iz spomenute zračne luke prema drugim odredištima u Skandinaviji, linija između Gardermoena i Zagreba avioprijevoznika poput SAS Scandinavian Airlinesa, Croatia Airlinesa ili Norwegian Aira potencijalno bi imala još bolji učinak - prije svega zbog blizine te zračne luke gradu, ali i zbog činjenice da bi se time putnicima omogućile konekcije prema drugim destinacijama.

Činjenica jest da Ryanair ima nekoliko međunarodnih redovnih linija i iz glavne zračne luke grada Osla (Gardermoen), no kompanija je liniju prema Zagrebu ipak odlučila uvesti sa dislociranog Torpa.

Na novoj liniji Ryanaira kompanija će isključivo ovisiti o putnicima između dva grada, no nema sumnje da će se niskim cijenama aviokarata pokušati dodatno stimulirati promet između dva odredišta. Između ostalog, svima onima kojima zagrebačka zračna luka nije daleko nudi se nova mogućnost - citybreak odmor u glavnom gradu Norveške!