top of page

Ryanair je objavio priopćenje glede ukrcajnih propusnica izdanih od strane Kiwi.com

Zaprimili smo priopćenje Ryanaira u vezi s putnicima koji koriste ukrcajne propusnice (eng. boarding pass) izdane od strane Kiwi.com. U svom priopćenju Ryanair je izdao upozorenje (18. kolovoza) putnicima u vezi s lažnim boarding passovima koje je izdala Kiwi.com za letove irskog niskotarifnog prijevoznika.

Ryanair se pozvao na Uredbu (EU) 2015/1998 prema kojoj su putnici obvezni izvršiti prijavu izravno putem službenih kanala Ryanaira kako bi bili obaviješteni o svim sigurnosnim i regulatornim protokolima koji su neophodni za sigurno putovanje. Iz Ryanaira su prozvali Kiwi.com da zaobilazi obvezujuće zrakoplovne propise tako što izdaje vlastite boarding passove.

Od 18. kolovoza svakom putniku Ryanaira s boarding passom koji je izdala tvrtka Kiwi.com bit će odbijen ukrcaj na let!

Kao što je Ryanair naveo u svom priopćenju, putnicima s Kiwi.com boarding passovima bit će odbijen ukrcaj na let zbog nepoštivanja sigurnosnih i regulatornih protokola Ryanaira tijekom prijave na let.


Kako bi putnici izbjegli ovakve neugodne situacije trebaju preuzeti službene Ryanair boarding passove putem ryanair.com ili putem Ryanair aplikacije.


Ryanair je pozvao putnike i da rezervacije vrše samo izravno na službenoj web stranici ili u aplikaciji Ryanaira i izbjegavaju rezervacije putem agenata poput Kiwi.com, koji nemaju ovlaštenje za prodaju letova Ryanaira ili za izdavanje Ryanair boarding passova.

Ryanair je u Češkoj ishodio i sudski nalog kojim se zahtijeva od tvrtke kiwi.com da prestane zamjenjivati e-mail adrese Ryanair korisnika s lažnim e-mail adresama te tako sprječava Ryanair da uspostavi izravnu komunikaciju sa svojim putnicima. Međutim, iz Ryanaira tvrde da se Kiwi.com i dalje ne pridržava tog sudskog naloga.


Na kraju priopćenja i direktorica marketinga Ryanaira Dara Brady dala je izjavu u kojoj navodi sljedeće:


“Postali smo svjesni ovih lažnih boarding passova kada je mali broj putnika koji su svoje letove rezervirali prošli tjedan putem Kiwi.com stigao na ukrcaj na let bez službenih boarding passova Ryanaira. Prema EU propisima obveza je da zračni prijevoznik izravno obavijesti putnike o svim sigurnosnim politikama u vezi s njihovim letom, Kiwi.com to zaobilazi tako što prijavljuje putnike i zamjenjuje boarding pass Ryanaira s lažnim boarding passom koji izdaje Kiwi.com.


Svakom putniku koji na ukrcaju prezentira boarding pass izdan od strane Kiwi.com bit će odbijen ukrcaj na let Ryanaira. Ako ste izvršili rezervaciju putem Kiwi.com, molimo Vas da kontaktirate Kiwi.com kako biste dobili potrebne Ryanair rezervacijske reference i e-mail adresu kako biste mogli dovršiti prijavu u skladu s našim sigurnosnim protokolima. Ryanair check-in otvara 24 sata prije polaska za sve putnike i 60 dana prije polaska za putnike koji su platili rezervaciju sjedala."

bottom of page