top of page

Rijeka u kolovozu gotovo 38 tisuća putnika

Zračna luka Rijeka u kolovozu ove godine prihvatila je i otpremila gotovo 38 tisuća putnika, 18 tisuća putnika više nego u istom mjesecu prošle godine, te otprilike 8 tisuća putnika manje u odnosu na isti mjesec rekordne 2019. godine.

Rijeka Airport
Photo: Rijeka Airport

Kroz Zračnu luku Rijeka u kolovozu ove godine prošlo je ukupno 37.944 putnika, a na službenoj web stranici zračne luke objavljen je tekst koji prenosimo u cijelosti.


"Nakon 2 teške krizne godine na Zračnoj luci Rijeka uzrokovane pandemijom COVID 19, koja je dovela do pada prometa putnika od golemih 86% u 2020.g., odnosno 70% u 2021.g. u usporedbi s rekordnom 2019.g., na Zračnoj luci Rijeka u trenutnoj ljetnoj sezoni ostvaren je značajan oporavak zračnog prometa.


Unatoč predviđanjima svih analitičara u industriji da će se zračni promet oporaviti na razine prije pandemije tek u 2024.g., na Zračnoj luci Rijeka potpuni oporavak gotovo je već ostvaren. Isto je rezultat iznimnog truda Uprave Zračne luke Rijeka u suradnji s njezinim suvlasnicima (MMPI, PGŽ, gradovima Opatijom, Krkom, Crikvenicom te Općinom Omišalj), kao i čelnicima hotelskih kuća Jadran Crikvenica i Hilton iz Rijeke, te sustavom TZ-a i nizom sudionika turističkog sektora koji su zajedničkim naporima uspjeli povratiti gotovo sve redovne međunarodne linije koje su prometovale prije pandemije, ali isto tako i ugovorili nove linije.

U prvih 8 mjeseci 2022. godine zabilježen je rast prometa putnika od gotovo 225% u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine, odnosno ostvareno je gotovo 85% pretpandemijskog prometa iz rekordne 2019. godine. Mjeseci srpanj i kolovoz s ostvarenim prometom od 78.434 putnika na razini su 90% ostvarenja iz 2019. godine kada je ostvaren promet od 88.379 putnika.


Naime, ostvaren je povratak Ryanaira, koji je 2021. g. otkazao svoje operacije za Rijeku, s 3 međunarodne linije: Stockholm, Bruxelles Charleroi i London Stansted, te Condor Airlinesa s 2 linije za Frankfurt i Düsseldorf, kao i Air Serbije za Beograd, koji su na Zračnoj luci Rijeka prometovali prije pandemije.


Osim navedenih „povratnika“ na Zračnu luku Rijeka, nakon 15 godina konačno se vratio i ključni avioprijevoznik zaslužan za njezin rekordan promet u 2006. i 2007.g., jedan od najznačajnijih niskotarifnih avioprijevoznika s tržišta Velike Britanije: veliki EasyJet s dvije linije iz London Gatwicka i Berlina.


Uz navedene „povratnike“ i nove avioprijevoznike na Zračnoj luci Rijeka nastavljaju prometovati svi avioprijevoznici koji su prometovali i 2021.g. a to su: Lufthansa (Frankfurt i Munchen), Eurowings (Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Köln, Stuttgart), Transavia (Eindhoven), Croatia Airlines (Munchen), Air Baltic (Riga), LOT Polish Airlines (linije za Varšavu, Zielenu Goru i nova za Rzeszów).


Nažalost, domaća redovna PSO linija za Osijek, Split i Dubrovnik, te nova linija za Zadar koje će obavljati hrvatska aviokompanija Trade Air sukladno provedenom natječaju MMPI, a trebala je prometovati tijekom čitave godine, zbog administrativnih barijera trenutno još nije u prometu, ali nadamo se da će se i to uskoro riješiti.

Osim navedenog problema s domaćom PSO linijom, zračni promet u Europi susreo se s novim izazovom uslijed pandemije: nedostatkom osoblja na europskim aerodromima i aviokompanijama, zbog čega dolazi do brojnih kašnjenja i otkazivanja letova i u RH.


Suočeni s potražnjom znatno većom od planirane nakon pandemije COVID-19, neki europski aerodromi zbog manjka radne snage ograničavaju kapacitete putnika koje mogu opslužiti što dovodi do smanjenja prodajnih kapaciteta zrakoplova aviokompanija i otkazivanja letova zbog neisplativosti, dok drugi iz istog razloga ne uspijevaju pravovremeno opslužiti putnike što dovodi do značajnih kašnjenja letova. No problem manjka radne snage značajno je prisutan i u aviokompanijama koje zbog nedostatka kabinskog osoblja i posada ne uspijevaju odraditi planirane rotacije, a osobito u slučaju kašnjenja kada su zbog nemogućnosti zamjene posade kojoj istekne duty-time primorani otkazati letove. Kao i druge zračne luke u RH i Europi, i Zračna luka Rijeka trpi posljedice navedene situacije, te je do sada otkazano ukupno 70 letova redovnih prijevoznika za ljetnu sezonu, od čega se 40 odnosi na novouvedenu liniju EasyJeta za London koja je trebala prometovati do kraja listopada, ali je zbog problema s kadrom navedene aviokompanije ali i niske popunjenosti zrakoplova uzrokovane preslabom promocijom, otkazana od 16.7. na dalje.

Stoga, sukladno svemu navedenome, Zračna luka Rijeka ove godine planirala je potpuni oporavak zračnog prometa na razine prije COVID-19 pandemije, te ostvarenje rekordnog prometa od oko 200.000 putnika, međutim zbog iznenadnih otkaza od oko 10% ukupno planiranih međunarodnih redovitih letova iz razloga prethodno navedenih, očekuje se ipak nešto manje ostvarenje, odnosno oko 180.000 putnika."


Dodajmo još samo podatak kako je kroz ovu hrvatsku zračnu luku u prvih osam mjeseci ove godine prošlo gotovo 128 tisuća putnika, duplo više nego u cijeloj 2021. godini.

bottom of page