top of page

„REMOVE BEFORE FLIGHT“ oznake

Updated: Jan 16, 2021

Ako ste osoba koja uživa u promatranju parkiranih zrakoplova i svih procesa koji se odvijaju na stajankama zračne luke dok čekate ukrcaj na svoj let, možda ste uspjeli primjetiti crvene oznake s natpisom „Remove before flight“ pričvršćene na različite dijelove zrakoplova. Sigurno ćete imati puno veće izglede za vidjeti jednu od ovih oznaka u slučaju leta za vrijeme Covid-19 pandemije, budući da je znatno veći broj prizemljenih i parkiranih zrakoplova na stajankama. Jeste li se kad zapitali što su ove oznake i koja je njihova svrha?

„Remove before flight“, odnosno RBF oznake u daljnjem tekstu, pričvršćene su u pravilu na poklopac, pokrivač ili sigurnosni zatik. Čisto pojašnjenja radi, sigurnosni zatik je element za osiguranje međusobnog položaja dvaju različitih dijelova, odnosno radi lakše vizualizacije mogli bismo reći sigurnosni klin. Engleski prijevod sigurnosnog zatika bio bi locking pin.


Gotovo svaki detalj u zrakoplovstvu je dizajniran kako bi se unaprijedila sigurnost. Stoga, glavna svrha RBF oznaka je zaštita dijelova zrakoplova koji mogu biti oštećeni dok se zrakoplov nalazi na zemlji.


Primjerice, Pitot cijev, koja služi za mjerenje brzine zrakoplova, ima malu ulaznu rupu koja se može činiti kao savršeno stanište za mnogobrojne kukce ili se može ispuniti prašinom i prljavštinom te tako dovesti do nepravilnog očitovanja brzine zrakoplova. Slična nepravilnost mogla bi nastati i za vrijeme zimskih mjeseci kad bi se uslijed promjene temperature otopljeni snijeg koji dospije u Pitot cijev zaledio. Zbog toga se na Pitot cijev pričvršćuje pokrov kako bi se spriječio ulazak neželjenih kukaca ili kako bi se spriječila neka druga opasnost koja bi potencijalno mogla utjecati na njen rad. Na pokrov je zakačena RBF oznaka kako bi se jasno signaliziralo da se navedeni pokrov mora ukloniti prije leta.


Sličan sigurnosni aspekt možemo vidjeti i kod sigurnosnog zatika koji se koristi kako bi se spriječilo pomicanje primjerice upravljača, krilca ili stabilizatora uslijed kojih bi pod utjecajem vjetra moglo doći do oštećenja dijelova zrakoplova. Zbog toga većina manjih sportskih zrakoplova ima rupu na upravljaču kako bi se mogao umetnuti sigurnosni zatik te tako spriječiti bilo kakav pokret izazvan utjecajem jakog vjetra.


Nažalost izuzetno velik broj zrakoplova je pod negativnim utjecajem pandemije korona virusa prizemljen na dulji vremenski period. Stoga se motori većih zrakoplova gotovo cijeli prekrivaju sigurnosnim, odnosno zaštitnim pokrovima kako bi se spriječila potencijalna oštećenja unutarnjih dijelova turbine zbog vrtnje turbine u prazno i to bez potrebnih mazivnih tvari, a uzrokovane snagom vjetra. Također, kako bi se izbjegla šteta, čak se i vrata te svi ostali otvori prekrivaju i zapečaćuju zaštitnim pokrovima.

U svim navedenim slučajevima možemo vidjeti kako su na sve pokrove pričvršćeni veliki privjesci s RBF natpisom kako bi bilo lako uočljivi i uklonjeni prije leta. To posebice znači pilotima koji su dužni izvršiti vizualnu provjeru vanjskih dijelova zrakoplova pod svim vremenskim prilikama i neprilikama. Valja napomenuti kako je engleska verzija RBF standardizirana i propisana međunarodnim propisima, kako bi se izbjegli nesporazumi uzrokovani višejezičnošću.


„Remove before flight“ oznake su postale veoma popularne kao vrsta suvenira, odnosno kao privjesci za ključeve i putnu prtljagu, a čak ih možemo vidjeti i kao modne dodatke na nekim poznatim brandovima jakni i drugih komada odjeće.

bottom of page