top of page

Razgovor sa clanicom kabinskog osoblja Croatia Airlinesa

Donosimo vam kratki intervju sa članicom kabinskog osoblja Croatia Airlinesa školovane za oba tipa zrakoplova koje nacionalna kompanija ima u floti.

Možeš li se ukratko predstaviti našim čitateljima i pojasniti kako je pala odluka za prijavu na posao za člana kabinskog osoblja Croatie Airlines?


Pozdrav, ja sam Jelena i u Croatia Airlinesu radim 3 godine. Nakon prijave za posao, testiranja i školovanja, počela sam kao sezonski zaposlenik, a sada radim tijekom cijele godine. Odluka o prijavi, kao i kod mnogih drugih, potječe iz same ideje ovog zanimljivog i dinamičnog posla, djelomično i iz znatiželje, željom za avanturom i putovanjima. Sada radim na svim pozicijama osim voditelja kabinske posade (purser), za takvu poziciju potrebno je ipak puno više iskustva i dodatni trening, no u budućnosti i to je jedna od opcija. Za sada uspijevam usklađivati posao sa studijem informatike koji sam započela još prije avijacije.


S ozbirom na dva različita tipa zrakoplova u floti Croatie Airlines, postoje li određene razlike u radu ovisno o tipu zrakoplova? Imaš li favorita, Dash q400 ili Airbus?


Što se tiče posla kabinske posade, razlika u tipovima zrakoplova je u broju članova posade s obzirom na broj evakuacijskih izlaza, opreme za slučaj opasnosti, broj putnika... Na zrakoplovima A319/320 radi se u posadi od 3-5 članova, najčešće 4, te je to ujedno i osnovni tip na kojem se počinje s radom. Nakon nekog vremena, određenog iskustva i sati letenja, napreduje se unutar pozicija raspodjele posla i odgovornosti. Negdje u tom trenu započinje školovanje i za drugi tip zrakoplova Dash Q400 gdje se radi u dvočlanoj posadi te se tu već preuzima dodatni dio odgovornosti. Oba tipa zrakoplova imaju svojih prednosti. Airbus je veći i prostraniji i letovi su duži, a Dash Q400 zahtjeva manji broj članova posade pa se olakšava komunikacija i koordinacija. Ja osobno nemam favorita jer na oba tipa imamo pogled na oblake, izlaske i zalaske sunca, a to nam je svima najdraže.

Kako izgleda jedan radni dan? Vjerujemo da on uvelike ovisi o ljetnom i zimskom redu letenja?


Radni dan uvelike ovisi o tipu zrakoplova na kojem se leti. Na tipu Dash q400 odletimo i po 5 kraćih letova u jednom danu, a na Airbusu najčešće 4. Sve ovisi o dužini letova i maksimalnom duty time-u. U zimskom periodu su rotacije uglavnom manje zahtjevne. Uvijek na vrijeme i unaprijed znamo što ćemo raditi jer imamo rasporede koji se oblikuju na mjesečnoj bazi. Svaki radni dan započinje briefingom s kapetanom posade i voditeljem kabinske posade. Na briefingu dobivamo informacije o broju putnika, vremenu na ruti, trajanju letova, specijalnim kategorijama putnika, načinu odrade servisa… Nakon toga odlazimo do zrakoplova, svatko od nas ima zadatak provjeriti dio opreme, kolege piloti rade svoj dio provjere i pripreme za let, ali i mi imamo svoj dio. Nakon što je sve spremno, predaje se usmeni raport voditelju i kapetanu da smo spremni. Zatim ide ukrcaj putnika, te sam let. Polijetanje i slijetanje su najkritičniji dio leta te u tim trenucima svatko od nas, iako sjedimo vezani na svojim pozicijama, ima zadatak biti na oprezu i ponoviti postupke u izvanrednim situacijama do kojih može doći. Nakon leta ponovo se provjerava stanje zrakoplova i kabine te se priprema za sljedeći let. Na kraju radnog dana zrakoplov se predaje drugoj posadi ili ostaje parkiran i ide na pregled mehaničara ako je to bio zadnji let u danu. A mi se pozdravljamo i odlazimo doma ili u hotel ako je riječ o takvoj rotaciji.

I naravno, u ljetnom periodu letovi su popunjeniji i radimo više, ali kada završavamo smjenu u nekom od naših jadranskih odredišta tada se, nakon završetka radnog dana, nađe i vremena za kupanje i sunčanje na plaži uz hotel. Zato u zimskom periodu radimo malo manje i tada volimo iskoristiti godišnji odmor za putovanja u neke daleke toplije krajeve.


Imaš li neku sebi dragu destinaciju? Kako izgledaju layoveri van Zagreba?


Meni je najdraže kada pri slijetanju imamo pogled na more, plaže, planine… Tu se mogu naći svi Skandinavski letovi, pa i sve naše domaće destinacije uz obalu, Portugal, Španjolska, Grčka, ali i letovi iznad Alpa.

Većina nas voli završetak radnog vremena u Dubrovniku, Splitu, Puli i Zadru jer smo uz more i ostaje nam vremena za druženje nakon odrađenog posla. Ja volim i Sarajevo jer znam da ću tamo uvijek fino jesti i popiti tursku kavu.

Vjerujemo da postoji let koji se pamti, ili više njih, možeš li nam nešto izdvojiti?


Ima puno letova koji se pamte, najčešće po lijepim iskustvima; divna djeca koja putuju sama od Meksika pa nas zabavljaju svojim dogodovštinama, bake i djedovi sa svojim životnim pričama koji su tako sretni kada se posebno brinemo o njima da ponekad i mi i oni pustimo koju dirljivu suzu, pa zatim mame s bebama koje putuju same pa nam pruže dijete da ga pridržimo dok one spremaju stvari, poznatih osoba koje zasviraju i zapjevaju na letu ili pak iznenade svojom skromnošću. Bilo je naravno i posebnih letova sa našim proslavljenim sportašima i pjesmom tijekom cijelog leta. Ima tu i onih manje lijepih, ali korisnih iskustava iz kojih učimo; jačih turbulencija, lošeg vremena, pružanja prve pomoći na letu… Ali po mojem iskustvu, uvijek do sada sa sretnim ishodom.

Kako hendlate putnike koji ne razumiju da u kabini više nema mjesta za njihov carry-on pa im treba objasniti da prtljaga mora u bulk a vremena previše nema, ukoliko se sve ne odradi u kratkom roku A319 neće poletjeti na vrijeme sa CDG za ZAG, kasnit će sljedeće rotacije tog zrakoplova?


U praksi je to zapravo pitanje međusobne suradnje i razumijevanja putnika, zemaljskog tj. aerodromskog osoblja i nas, svih članova posade. I najbitnija je ljubaznost svih navedenih uz pravodobno informiranje putnika. Na temelju naših iskustava i iskustava putnika uvele su se promjene u vidu ograničenja broja veće prtljage u kabini. Tu se uključuje zemaljsko osoblje koje već na gate-u provjerava kapacitet i označava višak prtljage te se taj višak smješta u cargo prostor. Time se uvelike ubrzava protok ljudi pri boardingu. A mi smo prisutni u kabini te ulažemo velike napore da putnike što brže smjestimo te da ih uputimo gdje da smjeste prtljagu, kako bismo izbjegli kašnjenje ili izgubili vrijeme polijetanja koje nam je odobrila kontrola leta. Ponekad to bude pravi izazov na punim letovima; razmještaj sve te prtljage, kaputa, vrećica, torbica, ruksaka, dječjih kolica, pa se tu nađe i onih malih šatora, prostirki za plažu, glazbenih instrumenata, kipova svetaca... Čak se i kapetani jave putnicima za vrijeme ukrcaja putnika uz objašnjenje zašto bi bilo dobro da se požure smjestiti kako ne bismo morali ostati čekati na sljedeći „slot“ (odobreno vrijeme polijetanja).


Kako se nosiš sa trenutnom situacijom s obzirom da je raspored letova maksimalno reduciran, ne samo kod nas, već na globalnoj razini?


Zbog trenutne situacije i smanjenja obujma posla omogućen nam je odlazak na godišnji odmor, pa je tako dio nas na godišnjem dok dio radi i obrnuto. Najveći je izazov u potpunosti izbaciti brige koje ova situacija donosi i pratiti sve novosti i odluke o promjenama u radu koje se iz dana u dan donose u svrhu što boljeg očuvanja zdravlja putnika, a i nas. No među nama nema nervoze i panike, školovani smo za krizne situacije, poštujemo procedure, nosimo maske i rukavice, imamo dezinficijense, opremu i procedure u slučaju na sumnju na zarazu, nastojimo ne ulaziti jedni drugima u osobni prostor, smirujemo putnike i trenutno ne nudimo uobičajeni servis na letovima nego se prilagođavamo situaciji i preporukama stručnog stožera.Naš posao temelji se na radu u posadi, dakle u timu te smo sada još i više motivirani da jedni drugima budemo podrška i da odradimo posao najbolje što možemo. Puno je tu emocija, empatije, brige za putnike, ali i svoje članove obitelji od kojih smo se morali udaljiti radi njihove sigurnosti. Sve to uz prizore zrakoplova parkiranih čak i na pistama najprometnijih zračnih luka koje se više ne koriste. No ostajemo pozitivni, sa smiješkom pozdravljamo naše putnike i veselimo se danima kada će nam opet najveći problem biti smještanje prtljage.

Croatian Aviation ovim se putem želi zahvaliti članici kabinskog osoblja Croatia Airlinesa na ustupljenom vremenu i fotografijama za ovaj intervju, kao i managementu Croatia Airlinesa na pomoći pri organiziranju istoga. I naša nadanja idu ka tome da će se cijela flota nacionalnog avioprijevoznika uskoro ponovno naći u zraku, kao simbol i ponos hrvatskog zrakoplovstva.bottom of page