top of page

Putnici zabranjen ulaz u Crnu Goru, vraćena istim letom Ryanaira za Zagreb

Prvog dana Nove godine dvije su mlade putnice letjele iz Zagreba za Podgoricu na redovnoj liniji Ryanaira. Po dolasku u Crnu Goru jedna od njih ipak se morala vratiti u Zagreb, evo i zašto.

Dvije djevojke 01. siječnja putovale su na večernjem letu Ryanaira iz Zagreba za Podgoricu. U tom trenutku za ulazak u Crnu Goru bilo je potrebno imati kovid potvrdu koja u toj zemlji vrijedi 6 mjeseci od primitka cjepiva. Kako je našoj čitateljici prošlo 6 mjeseci i nekoliko dana od cijepljenja, njena kovid potvrda za Crnu Goru nije vrijedila.


U zagrebačkoj zračnoj luci putnice su se pojavile na šalteru za prijavu putnika te su na pitanje da li imaju kovid potvrdu, iste i pokazale, te su se uputile prema izlazu za sami let prema Podgorici.


Putnice su, od toga jedna s nevažećom kovid potvrdom, ušle u zrakoplov te poletjele iz Zagreba. Let je prošao bez problema, no po slijetanju u Podgoricu i dolasku na graničnu kontrolu jednoj od njih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, uz obrazloženje kako je kovid potvrda nevažeća. Putnica je u tom trenutku dobila status INAD-a te joj je rečeno kako će se istim letom Ryanaira vratiti još te večeri iz Podgorice u Zagreb, što se na kraju i dogodilo. Usput rečeno, naša sugovornica nije bila jedina, istim letom u Zagreb je iz istog razloga vraćeno još dvoje putnika!

Pojam INAD putnika koristi se za putnike kojima je zabranjen ulazak u zemlju odredišta iz više razloga, no danas, u vrijeme COVID-19, razlog je uglavnom nedostatak dokumentacije koju traži pojedina zemlja zbog globalne pandemije.

01. siječnja 2022. let iz Podgorice za Zagreb zbog troje spomenutih putnika kasnio je u polasku iz Podgorice čak 1 sat i 5 minuta, a vrlo je vjerojatno da će crnogorske vlasti zbog dovođenja putnika koji ne zadovoljavaju uvjete za ulazak u zemlju izdati i kaznu samom prijevozniku.


Iako je putnica čiji su podaci poznati redakciji sama dužna provjeriti sve podatke i uvjete za ulazak na odredište, djelatnik u zračnoj luci trebao bi biti taj koji će za avioprijevoznika provjeriti da li su ispunjeni svi kriteriji te da li svaki putnik ima pravo ulaska u odredišnu zemlju.


Svu odgovornost ne treba stavljati ni na djelatnike zagrebačke zračne luke, koji već gotovo dvije godine moraju pratiti uvjete koji se kontinuirano mijenjaju od zemlje do zemlje, no Ryanair će od njih zasigurno tražiti pojašnjenje ove situacije.

bottom of page