NOVOSTI

Prvi zimski mjesec KLM-a u Splitu

Nizozemski nacionalni avioprijevoznik, KLM Royal Dutch Airlines, u ovogodišnjem je zimskom redu letenja po prvi puta uveo redovne letove između Splita i Amsterdama. Prethodnih je godina KLM na ovoj liniji prometovao isključivo oko Božića i Nove godine, no ove zime linija je u prometu čak 5 puta tjedno.

<strong>Prvi zimski mjesec KLM-a u Splitu</strong>

Nizozemski KLM krajem rujna ove godine najavio je uvođenje redovne zimske linije između Splita i Amsterdama. U špici ljetne sezone, nizozemski avioprijevoznik na ovoj liniji prometuje čak tri puta dnevno, no ovo je prva zima u kojoj je KLM odlučio zadržati redovne operacije.

Iako je linija prvotno trebala prometovati svakodnevno, zbog redukcije reda letenja ovog prijevoznika iz Amsterdama, letovi se na ovoj liniji obavljaju pet puta tjedno, svakog ponedjeljka, srijede, petka, subote i nedjelje.

KLM je od početka studenog do ove nedjelje obavio ukupno 19 povratnih letova između Splita i Amsterdama sa zrakoplovima tipa E195-2 kapaciteta 132 sjedala po smjeru. Za primjer, prema Beogradu i Zagrebu prometuju manji zrakoplovi tipa E70 i E90, kapaciteta između 88 i 100 sjedala, pa tako Split ima najveći broj raspoloživih sjedala ovog poznatog prijevoznika u regiji.

Iako je u prošloj ljetnoj sezoni vladao potpuni kaos u europskim zračnim lukama, pa tako i u Amsterdamu, situacija se primirila, što je dijelom i zbog činjenice da je najveći korisnik ove zračne luke, upravo KLM, značajno reducirao svoj zimski red letenja, što se odrazilo i na Zagreb i na Beograd (umjesto dva, jedan dnevni let). Od ukupno 19 povratnih letova, tek su dva leta iz Splita imala malo kašnjenje (manje od 10 minuta).

Kako doznajemo, letovi KLM-a iz Splita su odlično popunjeni, uz prosječnu popunjenost putničke kabine (Load Factor) od visokih 90%.

Splićani i njihovi gosti ne koriste ovu liniju samo za putovanje prema Amsterdamu, već i kao transfernu točku prema drugim odredištima, poput Pariza, Dublina, Osla, Berlina, Barcelone, Stockholma, Londona, Lisabona, Manchestera, Praga, Gdanjska, Zuricha, ali i drugih, dalekih destinacija, poput Singapura, Kuala Lumpura, Bangkoka, Buenos Airesa i Johannesburga.

S obzirom na to da su zrakoplovi na ovoj liniji bili odlično popunjeni ovog mjeseca, nema sumnje da će potražnja biti i veća u prosincu. Pravi test ova će linija imati u siječnju i veljači, dva mjeseca kada u hrvatskim zračnim lukama vlada razmjerno niska potražnja za letovima. Sudeći prema rezultatima ostvarenim u ovom mjesecu, KLM je odlično pogodio s uvođenjem zimske linije između Splita i Amsterdama!