top of page

Prvi vikend zimskog reda letenja u Splitu i Dubrovniku

Ljetni red letenja za 2019. godinu došao je svom kraju zaključno s 28. listopada. Broj letova komercijalnih zrakoplova i sezonskih linija je očekivano reduciran kao i što je običaj u sezonskim destinacijama. Stoga, odlučili smo pogledati gdje se sve moglo letjeti u prvom vikendu zimskog reda letenja iz naše dvije najjužnije zračne luke.


Split

Odredišta s kojima je Split bio povezan prvog vikenda zimskog reda letenja, photo: greatcirclemap.com

Zračna luka Split ovog je vikenda imala 11 dolaznih te 10 odlaznih letova komercijalnih zrakoplova. Split je bio povezan s 4 njemačka grada, odnosno s Frankfurtom, Muenchenom, Dusseldorfom i Stuttgartom. Od hrvatskih destinacija iz Splita se moglo letjeti u Zagreb. Split je najviše letova imao iz i prema Zagrebu, sveukupno 9 letova prema dostupnim informacijama.


Očekivano je najviše letova odradio hrvatski zračni prijevoznik. Croatia Airlines je odradila 8 dolaznih i 7 odlaznih letova. S domaći zračnim prijevoznikom moglo se letjeti u Zagreb, Munchen i Frankfurt. Lufthansa i Eurowings su kao predstavnici stranih zrakoplovnih kompanija letjeli u Split. Lufthansa je imala jednu operaciju na relaciji Split i Munchen ove subote, dok je Eurowings odradio dvije operacije zrakoplova prema Stuttgartu i Dusseldorfu.


Dubrovnik

Odredišta s kojima je Dubrovnik bio povezan prvog vikenda zimskog reda letenja, photo: greatcirclemap.com

Naša najjužnija zračna luka imala je ovog vikenda 10 dolaznih i 10 odlaznih letova komercijalnih zrakoplova. Dubrovnik je bio povezan s Francuskom, Njemačkom, Italijom i Velikom Britanijom, odnosno s gradovima kao što su Pariz, Nantes, Munchen, Rim i London. Od hrvatskih destinacija Dubrovnik je bio povezan sa Zagrebom te je između ta dva naša grada odrađeno 5 operacija zrakoplova, odnosno 5 dolaznih i 5 odlaznih letova.


Croatia Airlines zabilježila je 5 operacija zrakoplova iz Dubrovnika i sve letove odradila je iz i prema Zagrebu. Od stranih zrakoplovnih kompanijama u Dubrovnik su prometovale Transavia, Iberia, Lufthansa i British Airways. Transavia je letjela u Pariz i Nantes, Lufthansa u Munchen, Iberia u Rim, dok je British Airways spajao Dubrovnik i London.


Dakle, kao što je vidljivo prema broju operacija komercijalnih zrakoplova iz Splita i Dubrovnika, zimski red letenja je došao, a s njim i uobičajene redukcije svih letova. Usporedbe radi, Split je u vikendu 17. i 18. listopada, za vrijeme ljetnog reda letenja, zabilježio 30 operacija komercijalnih zrakoplova te je u Split prometovalo 10 različitih zrakoplovnih prijevoznika. Istog vikenda, odnosno 17. i 18. listopada, Dubrovnik je bio povezan 10 različitih europskih destinacija te je u Dubrovnik prometovalo 8 različitih zrakoplovnih prijevoznika. Sve u svemu, zimski red letenja je pred nama i nadamo se kako će naše morske zračne luke odraditi što više zakaznih letova te da će se s ljetnim rasporedom letenja u 2021. godini zračni promet što više vratiti na brojke barem iz 2019.

bottom of page