top of page

Sve što morate znati prije prvog leta s Ryanairom!

Ryanair je već godinama prisutan u hrvatskim zračnim lukama, no sada po prvi puta otvara svoju bazu u Zagrebu i uvodi 15 međunarodnih linija čime će biti još dostupniji putnicima iz i prema Hrvatskoj.

Javnost ovog avioprijevoznika percipira kao vrlo povoljnog, što je načelno točno, no postoji još mnogo stvari na koje je potrebno obratiti pažnju kada putujete s Ryanairom. S obzirom na to da je ovaj niskotarifni avioprijevoznik već otvorio svoju zadarsku bazu a od ovog će petka to učiniti i u Zagrebu, evo svih detalja na koje morate obratiti pažnju kada putujete s ovim avioprijevoznikom.


Ryanairov zrakoplov tipa A320, registarske oznake 9H-IBJ, preletio je iz Beča u zagrebačku zračnu luku ovog ponedjeljka, 19. srpnja. Radi o prvom baznom zrakoplovu ovog avioprijevoznika u zagrebačkoj zračnoj luci koji će od petka prometovati na tri međunarodne linije koje kreću s prometom; iz Zagreba prema Londonu, Rimu i Gothenburgu. Uz ove tri nove linije, Ryanair već prometuje na liniji iz Bergama i Brusselsa za Zagreb, od kolovoza se uvodi linija za Sofiju a od rujna prema još devet europskih gradova. Prije nego kupite neku od karata na spomenutim linijama preporučamo da pročitate cijeli tekst u nastavku ovog članka.


Jesu li zrakoplovi ovog prijevoznika sigurni? Sumnjam da jesu kad prodaju karte za 10 eura, kako mogu održavati zrakoplove kad imaju tako povoljne cijene?

Zrakoplovi Ryanaira su sigurni, to je neupitno. Postoje propisani standardi (koji su u zračnom prometu rigorozni) i koje svaka kompanija mora zadovoljiti da bi uopće mogla imati dozvolu za komercijalne letove (AOC). U slučaju utvrđenih nepravilnosti i većih propusta koji mogu ili jesu utjecali na sigurnost prometa (putnika, posade i/ili zrakoplova), kompaniji (ne samo ovoj, već i drugima) se vrlo lako i brzo može oduzeti spomenuti AOC i time zabraniti letenje. Kompanije si to nikako ne žele dozvoliti jer time dovode u pitanje svoje poslovanje i za to kao putnik ne morate brinuti.


Dobro, ali kako je moguće da s tako povoljnim kartama mogu održavati zrakoplove?

Ryanair ima svoju posebnu politiku cijena i nje se drži već godinama. Karte od 10 eura nisu dostupne uvijek i svugdje. U pravilu, povoljne karte kupit ćete više od mjesec dana prije samog leta (u normalnim okolnostima, ne u vrijeme pandemije) a porast cijena diktira popunjenost zrakoplova na određenom letu.


Recimo ovako: kompanija svojih 189 sjedala dijeli u nekoliko prodajnih klasa od A do J, pri čemu u J klasi (prvoj dostupnoj) cijena karte iznosi 10 eura za npr. 20 sjedala na određenom letu, I klasi iznosi 29 eura za 20 sjedala na letu, u H klasi prodaje 20 karta po 39 eura itd. Na kraju, kada je zrakoplov na određenom letu već vrlo dobro popunjen, dostupne su samo više klase, u ovom primjeru je to A, B, C klasa u kojima cijena karte može doseći iznos veći i od 100 eura. Ono što kompanija vrlo dobro radi jest analiza odnosno praćenje prodaje. Ako 3 tjedna prije leta kompanija nema zadovoljavajuću prodaju karata iz najskuplje, A klase, otvorit će određeni broj sjedala u D klasi koja će biti znatno jeftinija i time pokušati u cijelosti popuniti zrakoplov na određenom letu. Ovakve poteze kompanija trenutno radi s obzirom na to da smo u globalnoj pandemiji i dinamika bookinga nije ista kao prije pandemije.


Također, Ryanair često nudi akcije (povratne karte od 9,99 eur, 2 karte za 1 i sl.) kako bi se dodatno besplatno oglašavala na tržištu. Realno, takve povoljne cijene karata svi ćemo dijeliti po društvenim mrežama čime kompanija doseže veliki broj ljudi, potencijalnih putnika i promovira svoje linije.


Dakle, kompanija ne prodaje samo i isključivo povoljne karte nego i one znatno skuplje, tako da kompanija na određenom letu zaradi ozbiljne novce a u putničkoj kabini mogu sjediti dvije osobe jedna do druge koje se međusobno ne poznaju, pri čemu je prva platila kartu na tom letu 9 eura, a druga čak 150 - na istom letu, na istoj liniji.


Valja razlikovati način poslovanja niskotarifnog i klasičnog avioprijevoznika. Radi se o dva potpuno različita modela i o tome smo ranije već pisali. Cijeli tekst možete pročitati klikom niže.

Ima li skrivenih dodatnih troškova kad kupujem kartu kod Ryanaira?

Nema. Ako pročitate uvjete kupnje i sva pravila koja ova kompanija ima te se istih strogo držite onda dodatnih troškova neće biti.


Realno, prijavu na let mogu odraditi i u zračnoj luci, kao i kod drugih avioprijevoznika, zar ne?

To je moguće, no to ćete dodatno i platiti. Kako stoji na službenoj stranici Ryanaira, putnici koji se nisu online prijavili na let moraju to učiniti na šalteru u zračnoj luci, što će vam biti naplaćeno dodatnih 55 eura.

Kad putujem Ryanairom moram isprintati boarding pass?

Točno, to je još jedan uvjet. Ako prijavu na let odradite online kod kuće, potrebno je isprintati boarding pass ili ga imati u digitalnom obliku na vašem mobilnom uređaju.


Ako pak nemate isprintan boarding pass te ga nemate ni u digitalnom obliku, onda ćete morati isprintati boarding pass na šalteru u zračnoj luci i to će vam biti dodatno naplaćeno punih 20 eura po putniku. Poprilično skupo za jedan papir, zar ne?


Koliko ranije prije leta mogu napraviti online check-in i izbjeći spomenute troškove?

Postoje dvije opcije, 60 dana prije dana leta te 24 sata prije leta, ovisno o tipu karte koju ste kupili.


Prijava na let 60 dana prije leta:

Ako ste platili dodatan iznos prilikom kupnje karte za određeno sjedalo u zrakoplovu ili ako ste odabrali Flexi Plus opciju, na let se možete prijaviti 60 dana prije datuma putovanja. Pritom obratite pažnju da, ako imate povratnu kartu, oba leta moraju biti unutar spomenutih 60 dana. Prilikom prijave možete odabrati i sjedalo (besplatno jer ste tu opciju ranije već platili).


Prijava na let 24 sata prije leta:

Ako ste prilikom kupnje karte odabrali opciju bez nadoplate za određeno sjedalo, online prijava na let moguća je od 24 do 2 sata prije polaska zrakoplova. U tom slučaju sistem će vam sam dodijeliti sjedalo u zrakoplovu te nemate opciju odabira istog, zapamtite to ako putuje sa nekime i želite sjediti jedan pored drugoga. Važno je napomenuti kako se online check-in zatvara 2 sata prije polaska zrakoplova i više nije moguć tim putem, već samo u zračnoj luci što će vas koštati, kako smo ranije naveli, dodatnih 55 eura za prijavu na let u zračnoj luci te još 20 eura za printanje boarding passa.


Koliko košta opcija da odaberem sjedalo prilikom kupnje karte kad mi to omogućuje da se prijavim na let 60 dana prije samog leta?

Ako odaberete najpovoljniji tip karte a želite platiti za određeno sjedalo, za to ćete morati izdvojiti dodatnih od 4 do 20 eura po letu. Sjedala od 4 eura dostupna su u stražnjem dijelu zrakoplova, dok su sjedala od 20 eura ona u prvom redu (1ABCDEF).


Kakva je procedura s prtljagom?

Ako odaberete najpovoljniju opciju na Ryanairovom webu, sa sobom možete uzeti samo mali komad ručne prtljage koji morate smjestiti ispod sjedala ispred vas, samo je to uključeno u cijenu karte. Ryanair zato nudi dodatnu prtljagu i to, naravno, dodatno naplaćuje.


Dakle, kako smo rekli, samo mala torba (dimenzija 40x20x25) koja stane ispod sjedala (ruksak, torbica, torba za laptop i sl.) može besplatno s vama u kabinu.


Ako pak želite uzeti dodatni komad ručne prtljage, to će vas koštati dodatnih 18 eura. U tom slučaju imate pravo na ranije spomenutu manju torbu koja je već u cijeni karte, a za 18 eura sa sobom u kabinu možete uzeti još jednu torbu dimenzija 55x40x20cm težine do 10 kilograma koju ćete smjestiti u spremnik za prtljagu iznad vašeg sjedala (radi se dakle o klasičnom carry-on koferu).


To mi nije dovoljno, trebam još prtljage.

Ryanair nudi i nadoplatu za predanu prtljagu. Za dodatna 24 eura moći ćete predati jedan kofer dimenzija 55x40x20 i težine do 10 kg na šalteru u zračnoj luci (dakle dimenzije kao carry on kojeg smo ranije spomenuli), a ako vam je to premalo, prilikom kupnje karte možete nadoplatiti 40 eura i na šalteru u zračnoj luci predati veći kofer koji smije težiti do 20 kilograma (kofer dimenzija 119x119x81).


Postoji nekoliko tipova karte koje mogu kupiti na web stranici avioprijevoznika, koja je razlika?

Prilikom kupnje karte Ryanair nudi četiri različite opcije karata: Value, Regular, Plus i Flexi Plus.

  • Value - karte koje uključuju samo manji komad ručne prtljage (ranije objašnjeno u tekstu), plaćate samo kartu, u donjem prikazu 21,59 eura.

  • Regular - uključuje manji komad prtljage te dodatno carry on do 10 kg težine te odabir sjedala (u određenim redovima) - plaćate dodatnih 20,85 eura.

  • Plus - manji komad ručne prtljage, odabir sjedala, 20 kg predane prtljage te besplatnu prijavu na let u zračnoj luci - plaćate dodatnih 30 eura,

  • Flexi Plus - manji komad ručne prtljage + carry on do 10 kg, odabir sjedala, besplatna prijava na let u zračnoj luci te opcija promjene datuma putovanja - plaćate dodatnih 68 eura.

Putnicima se više isplati kupiti određenu opciju koja uključuje prtljagu nego u bazičnoj, Value opciji, uzimati nadoplatu za isto.


Putujem sa djetetom mlađim od 12 godina i želim da sjedi pored mene, da li moram nadoplatiti za rezervaciju određenog sjedala kako bi sjedili skupa?

Nažalost da, kod Ryanaira je nadoplata za sjedalo obavezna čak i ako putujete s djetetom. Barem jedan roditelj mora platiti između 4 i 6 eura po letu za svoje sjedalo, a tada ćete moći odabrati sjedalo za dijete pored vas besplatno. U tom slučaju sjedit ćete u stražnjem dijelu zrakoplova, od reda 18 do reda 33.


Imam bebu koja još nema ni dvije godine i putuje sa mnom, koliko ću platiti kartu za bebu?

Djeca do 2 godine starosti u zračnom se prometu nazivaju infantima i nose oznaku INF. Na svim letovima Ryanaira cijena karte za bebu do dvije godine starosti iznosi 25 eura. Ako putujete s bebom i odabrali ste najpovoljniju opciju prilikom kupnje karte, morat ćete odabrati sjedalo za sebe (beba je u vašem krilu za vrijeme trajanja leta, nema svoje sjedalo). Ryanair će vam na mapi zrakoplova prikazati koja sjedala je moguće odabrati ako putujete s bebom, a radi se o sjedalima do prozora u točno određenim redovima. Ako se pitate zašto - to je zato što točno određena sjedala u zrakoplovu imaju duple maske za slučaj nužde (one maske koje kabinsko osoblje pokazuje u zrakoplovima prije polijetanja). Dakle, morate sjesti na određeno sjedalo kako bi u slučaju nužde imali dvije maske - jednu za vas i jednu za vašu bebu. Ryanair će vam to sjedalo koje ste primorani odabrati također dodatno naplatiti od 4 do 7 eura.


Propustili smo let no htjeli bi promijeniti kartu i otputovati sutra. Da li je to moguće?

Naravno no vremenski je poprilično limitirajuće. Naime, tu opciju možete koristiti samo u razdoblju od 40 minuta prije polijetanja te 1 sat nakon polijetanja vašeg originalnog leta (dakle, ako ste zakasnili na let). Tada se možete javiti na šalter prodaje u zračnoj luci i promijeniti kartu na sljedeći let, no napominjemo, ta će vas usluga koštati čak 100 eura (često je povoljnije kupiti novu kartu na istoj liniji za sljedeći dan nego plaćati promjenu).


Idem kćeri u posjetu u Njemačku, kupila mi je jako povoljnu kartu. Nosim ruksak, mogu li uzeti još jednu manju putnu torbu sa sobom?

U cijenu od 9 eura sigurno nije uključen još jedan dodatan komad ručne prtljage. Isto možete nadoplatiti online prije putovanja (kako smo ranije spomenuli, dodatnih 18 eura) ili u zračnoj luci na dan leta, no tada će iznos biti gotovo duplo veći. Naime, ako već trebate dodatnu prtljagu, preporuka je da to učinite online prije leta, nikako u zračnoj luci jer će i iznos biti znatno veći.


Da li je moguće da mi u zračnoj luci ipak prihvate prtljagu, besplatno?

Kod redovnih prijevoznika je to moguće, trebat će vam osmijeh i ljubaznost i dobra volja predstavnika kompanije s druge strane i takvo nešto može proći (iako je pravilo da se dodatna prtljaga naplaćuje, no za customer service moguće je napraviti iznimku). Ipak, Ryanair takve stvari ne dozvoljava a morate znati da u zračnim lukama u kojima Ryanair ima svoje predstavnike isti imaju fiksni dio plaće te varijabilni koji ovisi o postotku dodatno naplaćenih prtljaga/usluga, dakle predstavniku je zbilja u interesu da vi platite svoju prtljagu u zračnoj luci i zbog toga nisu dozvoljena ni odstupanja po pitanju dimenzija torbi ni po pitanju maksimalno dozvoljene kilaže.

Da li imam pravo na naknadu u slučaju da let kasni više sati ili je otkazan?

Da, naravno. Sukladno uredbi EK 261/2004 i niskotarifni su avioprijevoznici dužni isplatiti određenu naknadu svakom putniku u slučaju višesatnog kašnjenja ili otkazivanja leta. Kompanija ovdje igra mudro (baš kao i drugi avioprijevoznici) te uglavnom otkazuje letove mjesec ili više dana unaprijed ako booking nije zadovoljavajuć. Naime, samo kod letova koji su otkazani 14 ili manje dana prije datuma vašeg putovanja moguće je ostvariti naknadu.


Uskraćen mi je ukrcaj na let a imao sam kartu. Rečeno je da nema mjesta, što sada?

Ako vam se ovo dogodi, također imate pravo na naknadu sukladno gore spomenutoj uredbi. U tom slučaju sigurno ste zaradili minimalno 250 eura, važno je samo istjerati pravdu što s avioprijevoznicima nekada zaista nije lako, morate zbilja biti uporni.


Odgovorima na ova pitanja želimo informirati javnost s obzirom da će veći broj ljudi po prvi puta putovati s Ryanairom nakon otvaranja baze u Zagrebu. Većina tih putnika ranije nije:

  1. putovala zrakoplovom,

  2. nije putovala Ryanairom ili nekim drugim niskotarifnim avioprijevoznikom i ne poznaje njihov način poslovanja,

  3. ili je putovala s nekim drugim "tradicionalnim" avioprijevoznikom kod kojih su pravila znatno drugačija.

Ako jasno pratite ono što smo naveli u ovom članku izbjeći ćete dodatne troškove i nećete imati neugodnih iznenađenja na svom putovanju.

bottom of page