top of page

PRVI LET: Ryanair od danas povezuje Zagreb i Malagu

Danas, 01. prosinca, Ryanair je pokrenuo svoju prvu od devet novih najavljenih linija iz zagrebačke zračne luke.

Zagreb je od danas povezan sa španjolskom Malagom! Radi se o prvoj izravnoj redovnoj liniji između Malage i Zagreba na kojoj od danas, dva puta tjedno, prometuje irski Ryanair.


Letovi između Zagreba i Malage prometovat će dva puta tjedno (iznimno oko Božića i Nove godine tri puta tjedno), svake srijede i subote, a letovi su potvrđeni i za ljetni red letenja sljedeće godine!

Málaga je grad i luka u španjolskoj Andaluziji, na obali Sredozemnog mora, u regiji Costa del Sol. Grad ima oko 580 tisuća stanovnika, čime je drugi po brojnosti u Andaluziji (iza Seville), a šesti u Španjolskoj. Grad je poznat po turizmu i trgovini, a u njemu su rođeni Pablo Picasso i Antonio Banderas!


Iako je šira javnost bila iznenađena najavom uvođenja ove linije, s obzirom na to da u Malagi, kao ni u Španjolskoj općenito, ne živi brojna hrvatska dijaspora, valja istaknuti kako Španjolci vrlo često putuju van zemlje a Zagreb im je, uz ostatak Hrvatske, često birano europsko odredište. Nema sumnje da će i biti i obrnuto, hrvatski državljani sve češće putuju u Španjolsku, više u popularnija odredišta poput Madrida i Barcelone, no ova linija savršena je prilika za istraživanje manje poznatih gradova.


Zračna luka u Malagi nosi IATA oznaku AGP i do izbijanja pandemije bila je četvrta zračna luka po broju putnika u Španjolskoj, u 2019. godini kroz ovu je zračnu luku prošlo gotovo 20 milijuna putnika! Ova je zračna luka u ljetnom redu letenja baza EasyJeta, a preko cijele godine i Ryanaira i Vuelinga koji imaju niz linija. Za primjer, samo Ryanair ima gotovo 85 redovnih međunarodnih linija iz Malage! Valja također napomenuti kako je zračna luka udaljena svega 10 kilometara od centra grada, a osim taksija, putnicima su dostupni i shuttle prijevozi autobusom te vlak koji spomenutu udaljenost između grada i zračne luke prelazi za svega 12 minuta.


Red letenja:

Zagreb 16:10 - 19: 15 Malaga 19:50 - Zagreb 22:55

Okvirno trajanje leta između Zagreba i Malage iznosi 3 sata, a udaljenost između dvije zračne luke 1.074 nautičke milje, odnosno 1.990 kilometara. Ova nova linija ujedno je i jedina trenutno aktivna linija između Hrvatske i Španjolske. Na njoj će također prometovati zrakoplovi tipa A320 kapaciteta 180 sjedala.


Od danas, 01. prosinca, do kraja ljetnog reda letenja sljedeće godine, 29. listopada 2022., Ryanair će između Zagreba i Malage obaviti ukupno 98 povratnih letova i pritom na njima ponuditi 35.280 sjedala.

Cijene povratne karte iz Zagreba za Malagu za siječanj sljedeće godine moguće je kupiti već od 300 kuna, no u cijenu je uračunat samo jedan komad ručne prtljage. Prije putovanja s ovim avioprijevoznikom savjetujemo da se upoznate s određenim specifičnostima o kojima više možete pročitati OVDJE.

bottom of page