top of page

Prvi intervju Ryanaira: o bazi u Zadru i Zagrebu, bookingu i planovima

Ovog petka, 30. travnja, odradili smo intervju s glasnogovornicom Ryanaira, poznatog irskog niskotarifnog avioprijevoznika s obzirom na to da će ova kompanija uskoro otvoriti dvije baze u Hrvatskoj - u Zadru i Zagrebu. Nakon najave dvije baze, Croatian Aviation prvi je medij u Hrvatskoj za koji je Ryanair odlučio dati intervju.

Dodatak poticajnom programu zagrebačke zračne luke zasigurno je bio presudan kod odluke Ryanaira za otvaranjem baze u Zagrebu. Objavili smo kratku analizu tog poticajnog programa prije nekoliko mjeseci i zaključak je bio jasan - jedino niskotarifni avioprijevoznik može zadovoljiti uvjete i ostvariti popuste koje taj program nudi. Slažete se? Jeste li sa zračnom lukom ispregovarali i dodatne pogodnosti?


Svakako, poticajni programi danas su normalna stvar kod većine zračnih luka i zasigurno je bio jedan od ključnih motiva za otvaranjem baze u Zagrebu. No Zagreb je već godinama na listi želja Ryanaira i zaista smo ponosni da smo u ovoj kriznoj godini, kada je avioindustrija još uvijek u problemima, uspjeli postići dogovor sa zračnom lukom i od rujna ćemo imati dva bazirana zrakoplova u Zagrebu.

Hrvatska je iznimno popularno odredište a Zagreb kao glavni grad koji se sve više razvija u smjeru citybreak destinacije može samo profitirati s novim linijama naše aviokompanije. Uvjeti poticajnog programa su jasni i nedvosmisleni, javno dostupni i svaka aviokompanija može aplicirati za poticajni program. Nama je drago da smo mi prvi koji smo rekli svojevrsno “da” Zagrebu.


Očekujemo čak 12 linija, prva kreće s prometom u lipnju, druga u srpnju, a zatim njih deset u rujnu. Kakva je potražnja na linijama?


Tako je, prva linija kreće u lipnju, a zagrebačka baza funkcionirat će od rujna. Planiramo bazirati dva zrakoplova, radi se o zrakoplovima tipa A320 naše partnerske kompanije Laude. Iznimno smo zadovoljni s bookingom na svim linijama prema i iz Zagreba. Ono što je zanimljivo jest to da čak 90% bookinga odlazi na strance a pritom su top 3 zemlje Belgija, Švedska i Italija. Svega 10% ukupnog bookinga čine putnici iz Hrvatske. Također, 70% rezerviranih karata odnosi se na period boravka u Zagrebu kraći od 4 dana, što opravdava našu tvrdnju o Zagrebu kao citybreak odredištu.

Dobili smo više upita naših čitatelja što je s linijom prema Dublinu. Planirate li ju uvesti ili se to ipak neće dogoditi s obzirom na to da na njoj kompanija ne može ostvariti popuste sukladno poticajnom programu? Naime, na toj liniji prometuje Croatia Airlines.


Dublin je jedna od naših strateških zračnih luka i svakako ćemo razmotriti i liniju prema Zagrebu. Naš tim stručnjaka radi na analizi linije, kao i na mnogim drugima. Želim ovim putem još jednom istaknuti kako u ljeto 2022. godine planiramo imati do 40 linija iz Zagreba, dakle, u vrlo kratkom periodu ćemo putnicima iz i prema Zagrebu omogućiti još veći izbor. Hoće li Dublin biti jedna od tih destinacija, vaši će se čitatelji morati još strpjeti.


Što je sa zapošljavanjem u Zagrebu?


Ryanair je raspisao natječaj i u Zagrebu planiramo zaposliti kabinsko i letačko osoblje. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za spomenute pozicije.


Ostavljamo Zagreb po strani. Što je sa Zadrom?


Kao što ste i sami spomenuli, Zadar je bio u planu kao baza naše kompanije još u ljeto 2020. godine no od tog smo plana privremeno morali odustati zbog globalne pandemije. Ipak, ovog ljeta očekujemo oporavak tržišta i zato smo odlučili također bazirati dva zrakoplova u Zadar i otvoriti niz linija.

Bazu u Zadru smo imali i ranije, no sa jednim zrakoplovom. Vi ste o tome, koliko sam upoznata, već detaljno izvještavali.


Zadar ostaje sezonska baza?


Tako je. Zadar je sezonalno odredište i što se tiče Ryanaira mi ćemo prema ovoj zračnoj luci prometovati u ljetnom redu letenja, za razliku od Zagreba gdje je otvorena prodaja i na linijama za sljedeću zimu. Želim istaknuti da je booking na većini linija prema Zračnoj luci Zadar izrazito dobar i vjerujemo da će do početka operacija zrakoplovi biti gotovo rasprodani, što je nije lak zadatak u ovo “pandemijsko” vrijeme.

Kakva je struktura putnika, odakle dolazi najviše rezervacija?


Na linijama prema Zadru booking generiraju uglavnom stranci, gotovo 97%, što je za 7% više u odnosu na booking na linijama prema Zagrebu. Linije će prema Zadru krenuti s prometovanjem već od sredine ovog mjeseca i tome se jako veselimo. Trenutno najznačajniji booking prema Zadru dolazi s tržišta Poljske, Švedske i Njemačke a uglavnom se radi o parovima i obiteljima s djecom.


Što nam možete reći o ostalim odredištima u Hrvatskoj - Puli, Splitu i Dubrovniku?


Pula će, kao što ste ranije objavili, imati jednu novu liniju ovog ljeta, a povećavamo kapacitet i na postojećima. Moramo istaknuti kako je booking prema Puli također jako dobar. Red letenja dostupan na našoj web stranici je finalan za ovo ljeto što znači da prema ove tri hrvatske zračne luke ne planiramo otvarati nove linije u ovoj godini, no radi se o najvećem redu letenja Ryanaira u povijesti prema Hrvatskoj.

Prometovat ćemo prema čak 5 hrvatskih zračnih luka na nizu međunarodnih linija i na taj ćemo način potaknuti turizam u vašoj lijepoj zemlji što će biti važno i za brojne ugostitelje, hotelijere, kampove - za sve one koji se bave turizmom u Hrvatskoj.


Rijeka je bila odredište Ryanaira dulji niz godina, čak ste i u 2020. godini imali tri linije prema Rijeci. Kako to da ove godine vaši zrakoplovi neće slijetati na Kvarner? Postoji li šansa za povratak sljedeće godine?


Iz komercijalnih razloga odlučili smo da ove godine nećemo operirati prema Rijeci, otvaranje baze u Zagrebu s time nema veze. Putnici iz Rijeke imaju veći izbor linija iz Pule i Zadra u odnosu na prošlu godinu, a i Zagreb im je blizu. Teško je prognozirati što će se dogoditi sljedeće godine, osobito u kontekstu globalne pandemije, no na redu letenja za sezonu 2022. ćemo aktivno raditi u sljedećim mjesecima pa ćemo imati prilike razgovarati i o tome.


Osijek. Još jedno zračna luka u Hrvatskoj u koju je Ryanair redovno dolazio prije nekoliko godina. Znamo kakva priča veže ovu zračnu luku i vašu kompaniju te da postoje potraživanja od strane Ryanaira prema zračnoj luci koja nisu podmirena. Ima li šanse da i u Slavoniji ponovno vidimo vaše zrakoplove?


Ne, u budućnosti ne planiramo prometovati prema Zračnoj luci Osijek.

Uskoro očekujemo objavu PSO natječaja koji se odnosi na linije unutar Republike Hrvatske. Ima li Ryanair namjeru prometovati na tim linijama?


Čekamo objavu spomenutog natječaja kojeg ćemo sigurno analizirati pa trenutno ne možemo odgovoriti na ovo pitanje s da ili ne. Hoće li se Ryanair na kraju prijaviti na sami natječaj ovisit će isključivo o uvjetima istog, no bojim se da bi kapacitet naših zrakoplova od gotovo 200 sjedala mogao biti prevelik za domaći zračni promet Hrvatske.


Putnicima nudite povoljne cijene aviokarata što se od Ryanaira i očekuje s obzirom na to da se radi o niskotarifnom avioprijevozniku. Što je s promjenama datuma putovanja zbog putničkih restrikcija?


Tako je. Iz Zagreba trenutno imamo promotivne cijene karata na gotovo svim linijama. Primjerice, povratna karta za Pariz košta 30 eura, a za Brussels niti 10! Što se tiče fleksibilnosti prilikom promjena datuma putovanja, za sve karte kupljene do kraja lipnja odobravamo dvije besplatne promjene datuma putovanja na letove do kraja listopada.

bottom of page