top of page

Prvi A330 u ZL Split ove godine!

Updated: Oct 1, 2021

Zrakoplov tipa A330-300 ruskog nacionalnog avioprijevoznika, Aeroflot Airlinesa, večeras je sletio u splitsku zračnu luku!

Širokotrupni zrakoplov tipa A330-300 (registarske oznake VQ-BQY), star svega 10 godina, večeras je sletio u Zračnu luku Split na redovnoj liniji iz Moskve! Ovo je prvi dolazak ovog tipa zrakoplova u splitsku zračnu luku, a radi se o tipu kojeg avioprijevoznici koriste uglavnom na prekooceanskim linijama.


Ruski je Aeroflot sinoć najavio splitskoj zračnoj luci promjenu tipa zrakoplova na današnjoj rotaciji, pa je u Split sletio zrakoplov koji se rijetko može vidjeti na Resniku. Radi se o zrakoplovu kapaciteta gotovo 300 sjedala kojeg avioprijevoznici uglavnom koriste na već spomenutim, prekooceanskim linijama, no zbog povećane potražnje Aeroflot je ovaj zrakoplov večeras usmjerio prema Splitu.

Podsjećamo, upravo je ruski Aeroflot s ovim tipom zrakoplova svakodnevno u kolovozu te vikendima u rujnu prometovao između Moskve i Dubrovnika, a svakodnevni su letovi bili dostupni i prema Splitu no s manjim, uskotrupnim zrakoplovima.


Iako splitska zračna luka ima određene limitacije, prije svega u duljini uzletno - sletne staze prilikom prihvata i otpreme širokotrupnih zrakoplova, upravo ti zrakoplovi na kraćim linijama nemaju operativnih problema u Splitu iz nekoliko razloga, pri čemu je glavni taj da ovakvi zrakoplovi na kraćim linijama nemaju potrebu za uzimanjem velikih količina goriva što ujedno smanjuje potrebnu duljinu USS prilikom polijetanja.

A330 u Splitu, photo: Josipa Milas

Ruski će nacionalni avioprijevoznik nastaviti prometovati prema Splitu i u listopadu, no reducirano, cijeli red letenja možete pogledati OVDJE.


Pogledajte video!


bottom of page