top of page

Promet u hrvatskim zračnim lukama zadnje nedjelje u studenom

Iako zima kalendarski još nije stigla, zimski red letenja je stupio na snagu i sa sobom je donio reducirani red letenja u hrvatskim zračnim lukama. Promet u hrvatskim zračnim lukama u posljednjoj nedjelji u studenom, odnosno prvoj nedjelji od uvođenja novih restriktivnijih mjera u Republici Hrvatskoj povodom borbe protiv pandemije COVID-19 bio je vrlo slab. Redukcije u redu letenja vidljive su u svim hrvatskim zračnim lukama.

photo: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Zagrebačka zračna luka i ove je nedjelje bila najprometnija hrvatska zračna luka s 22 operacije komercijalnih putničkih zrakoplova. Od najavljenih dolaznih letova 2 leta su otkazana, 1 let Croatia Airlinesa s polazištem iz Dubrovnika te jedan let Lufthanse s polazištem iz Frankfurta. Nije poznato iz kojeg razloga zagrebačka zračna luka prikazuje ove letove na svojoj web stranici s obzirom na to da su isti otkazani do proljeća sljedeće godine. Također, otkazan je i 1 odlazni let iz Zagreba prema Dubrovniku. Ostali letovi su odrađeni sukladno najavljenom redu letenja.

Odredišta u koja se moglo letjeti iz Zagreba, photo: greatcirclemap.com

Croatia Airlines je odradila najviše letova prema i iz zračne luke Zagreb, čak 16 zrakoplovnih operacija. Od domaćih odredišta Croatia Airlines letjela je 3 puta prema Dubrovniku i Splitu te jednom prema Puli preko Zadra. Frankfurt je bio strana destinacija s najviše odlaznih i dolaznih letova domaćeg zrakoplovnog prijevoznika, odnosno 3 dolazna i 3 odlazna leta. Croatia Airlines je od ostalih inozemnih destinacija prometovala i prema Amsterdamu, Parizu, Rimu, Sarajevu, Zurichu i Briselu.


Među stranim zrakoplovnim prijevoznicima koji su prometovali prema Zagrebu bili su Turkish, Windrose, Lufthansa, Eurowings i KLM. Oni su Zagreb povezali s Istanbulom, Kijevom, Münchenom, Stuttgartom, Amsterdamom i Kölnom.

Odredišta ostalih hrvatskih zračnih luka, photo: greatcirclemap.comt

Splitska zračna luka je ove nedjelje zabilježila 4 odlazna i 4 dolazna leta. Najviše letova Split je imao iz i prema Zagrebu, odnosno 3 odlazna i 3 dolazna leta. Uz Zagreb, Split je jedina zračna luka u Hrvatskoj koja je ove nedjelje bila povezana sa stranom destinacijom. Naime, Croatia Airlines je povezala Split s Rimom.


Ono što može veseliti sve putnike koji koriste splitsku zračnu luku je najava kako će se promet u Splitu intenzivirati za otprilike mjesec dana. Kako smo već pisali, u najavi su letovi prema Amsterdamu koje će prometovati KLM te letovi prema Zurichu koje će prometovati Edelweiss.


KLM u vrijeme blagdana uvodi liniju Amsterdam - Split

Edelweiss u prosincu i siječnju povezuje Zurich i Split!


Dubrovačka zračna luka ove je nedjelje bila povezana jedino sa Zagrebom putem redovnih putničkih linija. Naime, na relaciji Dubrovnik - Zagreb, Croatia Airlines odradila je 3 odlazna i 3 dolazna leta. Također, 1 odlazni i 1 dolazni let prema Zagrebu koji je bio najavljen je otkazan te je i taj let trebala odraditi Croatia Airlines.


Sukladno najavama i dostupnom redu letenja, Dubrovnik će u narednom zimskom periodu biti povezan isključivo s domaćim odredištima putem redovnih linija nacionalnog prijevoznika i Trade Aira.


Valja napomenuti kako su ove nedjelje Zadar i Pula imali jedan let, a to je bio domaći let Croatia Airlines, OU674 Zagreb – Zadar – Pula – Zagreb, zrakoplovom tipa Dash Q400. Rijeka, Osijek i Brač bili su bez redovnog prometa ove nedjelje.


U narednom periodu očekujemo intenzivniji promet u hrvatskim zračnim lukama, budući da se bliži blagdansko razdoblje. Sukladno najavama, najveći porast se očekuje oko Božića i Nove Godine.

bottom of page