top of page

Priopćenje Međunarodne zračne luke Zagreb

Nakon što je Croatia Airlines izašla u javnost sa svojim priopćenjem glede uvjeta koje je Ryanair ostvario u Zagrebu, Međunarodna zračna luka Zagreb također je objavila priopćenje u kojem navodi:


"Svi programi poticaja koje Međunarodna zračna luka (MZLZ) provodi su transparentni i nediskriminirajući. Programe poticaja MZLZ mogu koristiti sve zrakoplovne kompanije, pod jednakim uvjetima."

Photo: Goran Mehkek / CROPIX

Priopćenje Međunarodne zračne luke Zagreb prenosimo u cijelosti:


"Svi programi poticaja koje Međunarodna zračna luka (MZLZ) provodi su transparentni i nediskriminirajući. Programe poticaja MZLZ mogu koristiti sve zrakoplovne kompanije, pod jednakim uvjetima.


Od samog početka koncesijskog razdoblja, točnije od 2013. godine, Međunarodna zračna luka Zagreb u stalnoj je komunikaciji sa različitim zrakoplovnim kompanijama diljem svijeta, radi procjene tržišnih uvjeta, razumijevanja potreba zrakoplovnih kompanija i nastojanjima za širenjem mreže destinacija i povećanjem broja prometa i putnika u Zagrebu.

Pandemija COVID-19, izrazito je negativno utjecala na zračni prijevoz na globalnoj razini i zagrebačka zračna luka tu nije iznimka. Međunarodna zračna luka Zagreb je 2020. godinu završila ukupnim negativnim rezultatom prometa putnika od -73% u usporedbi sa 2019. godinom, što se reflektiralo na ukupne prihode zračne luke. Razmatrani su različiti scenariji za suočavanje sa problemima uzrokovanih „višom silom“, koje je Međunarodna zračna luka Zagreb počela provoditi već na samom početku pandemije u ožujku 2020. godine.


Početne mjere odnosile su se na obustavu naplate naknade za parkiranje zrakoplova u mjesecima u kojima nije bilo prometa, u ljeto 2020. godine uveden je model poticaja za oporavak, koji je osiguravao besplatno slijetanje onim zrakoplovnim prijevoznicima koji su ispunjavali kriterije propisane u modelu poticaja, što je nastavljeno i tijekom druge polovice 2020 godine. Naknadno su smanjene sve naknade za parkiranje zrakoplova tijekom zimskih mjeseci 2020. godine.


Međunarodna zračna luka Zagreb pokrenula je Model poticaja rasta prometa (Growth Incentive Model) krajem 2020. godine, kako bi potaknula zrakoplovne kompanije na otvaranje novih destinacija, te time osigurala rast broja putnika, u nadolazećem razdoblju. U pripremi programa poticaja ispunjeni su svi zahtjevi regulatornog okvira, osigurana su potrebna odobrenja od strane relevantnih regulatornih tijela. Model poticaja rasta prometa predstavljen je Airport User Committee-u (operativnom tijelu zrakoplovnih kompanija koje koriste usluge MZLZ), koje se s istim usuglasilo, te Agenciji za civilno zrakoplovstvo RH. Nakon odobrenja od strane Agencije za civilno zrakoplovstvo RH, Model poticaja rasta prometa objavljen je na službenim web stranicama Međunarodne zračne luke Zagreb.

Cjenik i program poticaja Međunarodne zračne luke Zagreb primjenjuje se na sve prijevoznike koji prometuju u Zagrebu, sukladno njihovoj prijavi i ispunjenju zahtjeva, bilo da je riječ o godišnjim ili sezonskim poticajima.


Model poticaja rasta prometa osmišljen je kako bi se smanjila kanibalizacija na postojećim rutama (i zračnih prijevoznika koji prometuju na tim rutama), a istovremeno pružila maksimalna tržišna fleksibilnost i osiguralo povećanje prometa u Zagrebu.


Zagrebačka zračna luka, kao zračna luka glavnog grada Republike Hrvatske, podliježe strogim propisima definiranim od strane Europske komisije i Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Hrvatske. Svi programi poticaja koje Međunarodna zračna luka provodi, su transparentni i nediskriminirajući, te ih mogu koristiti sve zrakoplovne kompanije, pod jednakim uvjetima.


Pozdravljamo inicijativu od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koja ide u smjeru potpore nastojanjima povećanja prometa u Zagrebu, o čemu će se razgovarati i na sastanku zakazanom za početak idućeg tjedna."

bottom of page