top of page

Prihvaćen prijedlog Post-Covid strategije i novi razvojni put Croatia Airlinesa

Na jučer održanoj sjednici Nadzornog odbora Croatia Airlinesa prihvaćen je prijedlog Post-Covid strategije koji je tijekom proteklih mjeseci razvijen zajedno s odabranim konzultantima - Boston Consulting Group (BCG).

U priopćenju kojeg je jučer medijima dostavila hrvatska nacionalna aviokompanija nadalje stoji: "Prihvaćanjem Post-Covid strategije otvoren je put za daljnje razgovore s vlasnikom Croatia Airlinesa, Republikom Hrvatskom, ali i ostalim sudionicima važnim za provedbu i osiguranje uspješne i kvalitetne budućnosti hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika i člana udruge Star Alliance."


S ciljem definiranja strateških inicijativa čija će implementacija omogućiti održivo poslovanje kompanije u budućnosti, prijedlog Post-Covid strategije tako predstavlja novi razvojni ciklus Croatia Airlinesa.


Podsjetimo, pandemija COVID-19 izazvala je pad prometa od 83 % u hrvatskom sektoru zračnog prijevoza putnika. Daljnje trajanje pandemije odrazilo se i na poslovanje u 2021. godini, u kojoj je u razdoblju siječanj - lipanj 2021. g. u Croatia Airlinesu ipak zabilježen pozitivan pomak od 25,8 milijuna kuna, odnosno 15 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani. Predviđanja IATA-e govore da će se oporavak zračnog prometa postepeno dogoditi do 2024. godine.


Croatia Airlines ostaje posvećena svom primarnom cilju: povezivanju Republike Hrvatske sa svijetom tijekom cijele godine, i u dobrim i u lošim vremenima kao važan dio hrvatske prometne infrastrukture.

Post-Covid strategija potvrđuje da Croatia Airlines treba povećati učinkovitost svog poslovanja i konkurentsku sposobnost, te se u narednom razdoblju pred kompanijom nalaze ključni operativni i strukturni izazovi koji uključuju obnovu flote zrakoplova i optimizaciju mreže letova tijekom cijele godine. Uzimajući u obzir kretanja na visoko konkurentnom hrvatskom zrakoplovnom tržištu, cijene goriva i emisija CO2, kao i ciljeve „zelenih“ politika EU, definirane strateške inicijative nemaju alternativu, a njihovom implementacijom se koriste prilike koje nude sljedeće dvije godine oporavka zračnog prometa.


Kako bi ostvario ciljeve definirane Post-Covid strategijom Croatia Airlines će dodatno digitalizirati svoje poslovanje prelaskom na novi SAP sustav i naprednije korištenje podataka, unaprijediti vještine upravljanja svih razina menadžmenta, inzistirati na balansiranom fokusu na kvalitetu, poduzetništvu, osviještenosti o troškovima i inovativnosti te cijeniti i posebno vrednovati suradnju i inicijative zaposlenih i socijalnih partnera čije će konstruktivno uključivanje svakako doprinijeti ostvarenju ciljeva strategije i povećanju produktivnosti.


"Jučer prihvaćenim prijedlogom Post – Covid strategije od strane Nadzornog odbora Croatia Airlines, nakon odobrenja istog od strane vlasnika, ući će u novi razvojni ciklus koji uključuje stvarnu transformaciju dosadašnjih modela i načina rada, a koja će trajati sljedeće tri godine, koliko je i procijenjeno vrijeme implementacije najvažnijih strateških inicijativa.", stoji u zaključku priopćenja za medije Croatia Airlinesa.

bottom of page