top of page

Preusmjereni let nije opravdan razlog za traženje naknade

Povodom tužbe putnika protiv Austrian Airlinesa, Sud Europske unije donio je presudu 22.04.2021. prema kojoj zrakoplovne kompanije nisu dužne izvršiti kompenzaciju putnicima u slučaju kad je let divertiran (hrvatski preusmjeren) prema drugoj zračnoj luci, odnosno kad je zrakoplov sletio u zračnu luku različitu od one u koju je prvotno trebao sletjeti.

Photo: Austrian Airlines

Putnik je tužbu podnio jer je zrakoplov Austrian Airlinesa sletio u zračnu luku Schoenefeld s kašnjenjem duljim od jednog sata umjesto u prvotno određenu zračnu luku Tegel u Berlinu.


Zbog divertiranja i kašnjenja zrakoplova na letu koji se odvio 2019. godine, putnik je podnio zahtjev za kompenzaciju u iznosu od 250 eura.


U postupku je potvrđeno kako je zrakoplov bio preusmjeren prema zračnoj luci Schoenefeld zbog loših vremenskih uvjeta.


Dakle, sukladno odluci Suda Europske unije: „preusmjeravanje leta prema zračnoj luci koja opslužuje isto naselje, grad ili regiju ne daje putniku pravo na naknadu zbog otkazanog leta.“


Ipak, sukladno tumačenju Suda Europske unije u Luksemburgu, zrakoplovne kompanije moraju putnicima ponuditi naknadu troškova za prijevoz prema originalnoj finalnoj zračnoj luci ili prema nekoj drugoj bliskoj destinaciji na temelju dogovora s putnikom.

Sud je također ustvrdio da sukladno pravu Europske unije putnici mogu biti ovlašteni zahtijevati kompenzaciju za letove koji kasne više od tri sata, osim u slučaju kad je kašnjenje uzrokovano izvanrednim okolnostima koje se nisu mogle izbjeći niti poduzimanjem svih odgovarajućih mjera (tzv. viša sila).


Primjeri više sile koji mogu ograničiti ili isključiti odgovornost zrakoplovne kompanije da izvrši kompenzaciju svojim putnicima mogu biti slučajevi političke nestabilnosti, meteorološki uvjeti koji onemogućuju izvođenje leta, sigurnosni rizici, neočekivani nedostaci po pitanju sigurnosti leta i štrajkova koji utječu na operacije zrakoplovnih prijevoznika.

bottom of page