top of page

Preminula kontrolorka koja je prva pozdravila Gotovinu i Markača prilikom povratka u Hrvatsku

Preminula je Tamara Majić (54), kontrolorka leta u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, koja je 16. studenog 2012. godine prva pozdravila generale Gotovinu i Markača po povratku u Republiku Hrvatsku iz Haaga.

Photo: Damir Krajac / CROPIX

Nakon oslobađajuće presude u Haagu, državni zrakoplov (9A-CRO) poletio je iz Zagreba u Nizozemsku kako bi se oslobođeni generali već istog dana vratili u Hrvatsku.


Nakon što je zrakoplov na povratku ušao u hrvatski zračni prostor, upravo se Majić javila u kokpit zrakoplova gdje su bili i generali, te im se obratila sljedećim riječima: "Dragi naši generali, Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobrodošli!"

General Ante Gotovina se javio iz kokpita i zahvalio joj na lijepim riječima i posebnoj dobrodošlici.


Tamara je 1992. godine započela karijeru u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe gdje je radila više poslova. Prvo je bila toranjska kontrolorka na tornju u Zagrebu, a onda je postala prilazna kontrolorka.


Umrla je od teške bolesti, u 54. godini života.. Svi je se sjećaju kao vesele osobe, rekli su u CroControlu za 24 sata. Njena je kćer nastavila majčinim stopama - također je postala kontroloka.

Kod posebnih, važnih događaja uobičajeno je da kontrolor leta pozdravi visoke goste koji dolaze u Hrvatsku prilikom ulaska u državni zračni prostor. Upravo je Majić bila u smjeni kada je državni zrakoplov ušao u hrvatski zračni prostor te izgovorila rečenicu koja je istog dana putem medija otišla u hrvatsku javnost.

bottom of page