top of page

Pregled 5 država koje trenutno na snazi imaju neke od najstrožih restrikcija za putnike

Svjedoci smo vremena u kojem su mnoge države pribjegle izrazito strogim mjerama u borbi protiv pandemije COVID-19 virusa. Gotovo nema države na svijetu koja nije u protekloj godini donijela neku od mjera kojom se ograničavaju kretanja ljudi, a posljedično i samih putovanja. Republika Hrvatska nije bila izuzetak u ovom pitanju, stoga smo i sami osjetili mjere kojima se ograničavaju kako inozemna putovanja, tako i putovanja unutar same države. Sigurni smo kako će većini ljudi koji vole putovati i letjeti 2020. godina ostati u ne tako dobrom sjećanju. Nažalost, brojne restrikcije i ograničenja putovanja nastavili su se i u 2021. godini, stoga ćemo u ovom članku vidjeti kojih 5 država u svijetu trenutno imaju neke od najrestriktivnijih mjera na snazi za putnike.

Sjeverna Koreja
Photo: AFP

Sjeverna Koreja jedna je od zemalja koja trenutno nema službeno potvrđen slučaj zaraze korona virusom. Unatoč tome najzatvorenija zemlja na svijetu dodatno se izolirala od izbijanja pandemije korona virusa u Kini. Uvedene su brojne stroge mjere kako za putnike, tako i za sve državljane Sjeverne Koreje.


Do daljnjega su zatvorene granice Sjeverne Koreje za sve strane državljane, izuzev za razmjenu dobara s Kinom te neophodna putovanja. Sav zračni i željeznički promet privremeno je obustavljen od 31. siječnja.


Nadzor granice Sjeverne Koreje dodatno je ojačan. Prema dostupnim informacijama, Sjeverna Koreja je duž svojih granica rasporedila dodatne vojne snage kojima je navodno naređeno da imaju pravo pucati na svakoga tko se neovlašteno približi unutar 1 kilometra od granice. Čak je potvrđen jedan slučaj u kojem su pripadnici vojnih snaga Sjeverne Koreje ubili državljanina Južne Koreje koji je prešao morsku granicu Sjeverne Koreje u Žutom moru.


Jedna od zanimljivosti koja je nastala kao posljedica obustave međunarodnog prijevoza je slučaj grupe ruskih diplomata i njihovih obitelji koji su granicu na rijeci Tumen između Sjeverne Koreje i Rusije prešli gurajući željeznička kolica.

Eritreja
Photo: Reuters

U ovoj zemlji na sjeveroistoku Afrike, trenutno su na snazi neke od najstrožih mjera za suzbijanje korona virusa. Od 1. travnja 2020. godine u Eritreji, zemlji u kojoj živi oko 6.3 milijuna ljudi, konstantno je na snazi jedan od najstrožih lockdowna uopće u pogledu restrikcije kretanja i putovanja kako samih državljana Eritreje, tako i svih ostalih putnika.


Što se tiče ulaska u Eritreju, sve su državne granice službeno zatvorene. Dakle, gotovo u potpunosti su obustavljeni međunarodni i domaći letovi do daljnjeg. Iznimka su povremeni charter letovi koje u dogovoru s vlastima Eritreje organiziraju veleposlanstva smještena u Asmari.


Putovanja unutar zemlje također su strogo ograničena. Naime, samo ovlaštene osobe mogu putovati iz jednog grada u drugi. Javni prijevoz je obustavljen, a događanja poput javnih okupljanja zabranjena su do daljnjega. Zanimljivo je kako je Eritreja u prosincu 2020. donijela i mjeru prema kojoj je zabranjena uporaba osobnih automobila te svih ostalih sredstava prijevoza za osobne potrebe, osim u slučaju ishođenja posebnih dozvola.

Turkmenistan
Photo: Getty Images/cartela

Ova država koja izlazi na obale Kaspijskog jezera je veoma zanimljiva, budući da službeno još nije potvrđen nijedan slučaj zaraze SARS-CoV-2 virusom. No, unatoč tome što službeno nisu objavljeni podaci o postojanju korona virusa, Turkmenistan trenutno ima na snazi neke od najstrožih mjera koje se odnose na putovanja kako međunarodna, tako i domaća.


Trenutno je ulazak u Turkmenistan zabranjen za sve putnike, osim za turkmenske državljane, akreditirane diplomate, strance s trajnim boravkom te neke zaposlenike međunarodnih tvrtki i organizacija. Obustavljeni su svi međunarodni komercijalni letovi za i iz Turkmenistana. Također, u ovom trenutku ne postoji mogućnost tranzita kroz Turkmenistan.


Za sve one koji ipak smiju doći u Turkmenistan postoje brojni zahtjevi. Primjerice, iako putnik možda posjeduje negativan rezultat testa na COVID-19, svejedno se obvezan testirati pri ulasku u Turkmenistan. Također, postoji obvezna karantena za sve dolazne putnike u trajanju od 21 dana. Iznimka su putnici koji mogu priložiti potvrdu o cijepljenju te za njih vrijedi karantena od 7 dana u mjestu prebivališta, a uz to moraju biti i pod nadzorom lokalnog liječnika.


Veoma je zanimljivo i kako svi putnici koji planiraju otići iz Turkmenistana moraju predočiti potvrdu o negativnom rezultatu testa na COVID-19, potpisanu od strane liječnika i ne stariju od 24 sata od planiranog putovanja.

Izrael
U ovom baru se nudi besplatno bezalkoholno piće za one koji se odluče cijepiti, photo: Tel Aviv Municipality/Kfir Sivan

Jedna od vodećih zemalja u svijetu što se tiče procijepljenosti svojih državljana je definitivno Izrael. Prema dostupnim podacima, u Izraelu je cijepljeno oko 50% populacije s prvom dozom cjepiva. No, unatoč tome i dalje su na snazi stroge mjere za putnike.


Suspenzija letova prema Izraelu produžena je do 6. ožujka, osim onih medicinskog karaktera. Putnicima je zabranjen ulazak u zemlju, ali i tranzit do 6. ožujka. Iznimka su putnici koji su dobili posebno dopuštenje izdano od strane izraelskih vlasti.


Putnici koji su dobili odobrenje za ulazak u Izrael, izdano od nadležnog tijela izraelske vlasti, moraju priložiti negativan rezultat testa na COVID-19 ne stariji od 72 sata od trenutka polaska. Neovisno o samom negativnom rezultatu testa, svi putnici su obvezni provesti 14 dana u karanteni u za to predviđenim i ovlaštenim motelima. Postoji mogućnost i kraće karantene za putnike u trajanju od 10 dana ako putnik obavi 2 dodatna testiranja sukladno propisanim uputama te bude oba puta negativan na COVID-19. Posada zrakoplova mora vrijeme između dva leta provesti u samoizolaciji.

Velika Britanija
Photo: Toby Melville/Reuters

Trenutno Velika Britanija ima na snazi neke od najstrožih mjera u Europi kojima se ograničavaju putovanja. Iako postoje određene specifičnosti u pogledu samih mjera i njihove provedbe, većina se mjera u potpunosti odnosi na sve zemlje koje čine Veliku Britaniju.


Svi putnici koji dolaze u Veliku Britaniju moraju predočiti negativan rezultat testa na COVID-19 koji ne smije biti stariji od 72 sata. Uz to, svi putnici moraju unaprijed rezervirati i platiti takozvani putnički paket testova na COVID-19 koji uključuje 2 testiranja unutar 10 dana od dana dolaska u Veliku Britaniju. Također, svi putnici moraju ispuniti obrazac Passenger Locator Form. Što se tiče putnika koji su samo u tranzitu kroz Veliku Britaniju, oni moraju predočiti negativan rezultat testa na COVID-19 ne stariji od 72 sata te ispuniti Passenger Locator Form.


Za sve koji putuju u Veliku Britaniju trenutno je na snazi i odluka o obveznoj karanteni u trajanju od 10 dana. Postoji i mogućnost kraćeg trajanja karantene u slučaju da osoba ima negativan rezultat drugog testa na COVID-19 obavljenog za vrijeme trajanja karantene.

Postoji i zabrana ulaska u Veliku Britaniju za sve putnike koji su unutar 10 dana bili ili putovali kroz jednu od zemalja koja je uvrštena na „crvenu listu“. Ova zabrana se ne odnosi na državljane, kao ni na osobe koje imaju stalno boravište prijavljeno u nekoj od zemalja Velike Britanije. Još jedna dodatna mjera koja je na snazi odnosi se na privremenu obustavu letova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

bottom of page