top of page

Povratak redovne linije za Seul iz Zagreba?

Nakon što je zagrebačka zračna luka objavila svoj ljetni red letenja na službenoj stranici, povela se rasprava oko dostupnih letova iz Zagreba za Seul, radi se o liniji koja je ukinuta još u studenome 2019. godine.

Na službenoj web stranici Međunarodne zračne luke Zagreb dostupan je ljetni red letenja avioprijevoznika. Između ostalih, ističu se najave dva korejska avioprijevoznika, Twaya i Korean Aira prema Zagrebu. No hoće li do realizacije tih letova stvarno i doći?


Naime, korejski MOLIT, izdao je dozvolu Tway Airu za obavljanje do četiri leta tjedno prema Zagrebu, pa je time Korean Air privremeno izgubio to pravo. Ako poželi, nema sumnje da će i ovaj avioprijevoznik od nadležnih vlasti dobiti potrebne dozvole.


Zahvaljujući tome što je dio uredništva ranije radio za ovog avioprijevoznika, kontinuirano dobivamo informacije o mogućem povratku Korean Aira u Zagreb. Prvotni je plan bio pokrenuti liniju s početkom ljetnog reda letenja, zatim je odlučeno pomaknuti početak na 03. svibanj, a kako je zbog utjecaja pandemije koja bukti u toj azijskoj zemlji, booking daleko slabiji od očekivanog, nova odgoda rezultirala je pomicanjem prvog leta na 02. srpanj.

Dodatno, zbog rata u Ukrajini iz kompanije ne očekuju da će potražnja za europska putovanja značajno rasti, pa će, lako moguće, doći do otkazivanja najavljenog povratka Korean Aira u Zagreb. Karte su u prodaji već 10 dana za letove od 02. srpnja, no u slučaju otkazivanja avioprijevoznik će putnike preusmjeriti na letove Air Francea prema Parizu te zatim na let Korean Aira za Seul.


Niskotarifni Tway je već ranije više puta najavio dolazak u Zagreb, a napokon su preuzeli i svoje prve širokotrupne zrakoplove tipa A330-300. Ova je linija planirana od 01. lipnja ove godine, karte još nisu u prodaji, a po svemu sudeći i ovdje će doći do brojnih operativnih promjena.


Službeni odgovor dobili smo i iz Korean Aira: "At this point, we do not have a confirmed plan to resume our regular flight between ICN and ZAG. To consider resuming our suspended routes, we are closely monitoring changes in regional demand, quarantine and entry policies and other external factors, and Zagreb is just one of them."


Tway planira letove između Zagreba i Seula ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, dok Korean Air planira operacije na dane kao i prije izbijanja pandemije - utorkom, četvrtkom i subotom. Hoće li do realizacije letova oba prijevoznika zaista doći u ovogodišnjem ljetnom redu letenja? Bili bi zbilja preoptimistični kada bi tvrdili da hoće.


Kada bi došlo do realizacije, radilo bi se o čak 165 povratnih letova dva avioprijevoznika (pri čemu bi Tway obavio 9 letova više od Korean Aira), a taj bi niskotarifni avioprijevoznik ponudio i veći broj sjedala. Naime, B787-9 Korean Aira imaju kapacitet od 269 sjedala, dok A330-300 Tway Airlinesa ima kapacitet od 347 sjedala. U totalu, ukupno bi, prema najavama zagrebačke zračne luke, ova dva avioprijevoznika trebala ponuditi čak 102.342 sjedala između Seula i Zagreba! Daleko previše za trenutnu potražnju.

bottom of page