top of page

Povratak Air Transata u Zagreb s redovnom linijom iz Toronta

Kanadski leisure avioprijevoznik, Air Transat, za nekoliko dana obnavlja promet na redovnoj sezonskoj liniji između Toronta i Zagreba.

Kako smo ranije i najavili, poznati kanadski avioprijevoznik, Air Transat, od 08. svibnja ove godine ponovno povezuje Toronto i Zagreb redovnom linijom koja će u špici ljetne sezone prometovati dva puta tjedno.


Ovaj je avioprijevoznik redovnu sezonsku liniju između dva grada uveo još u lipnju 2016. godine, a broj tjednih rotacija se postepeno povećavao, da bi u ljeto 2019. godine na liniji bila dostupna tri leta tjedno. Podsjećamo, u ljeto 2019. godine na toj je liniji prometovala i tvrtka kćerka kanadskog nacionalnog avioprijevoznika, Air Canada Rouge i to četiri puta tjedno, pa je između Zagreba i Toronta u špici ljetne sezone bilo dostupno čak 7 letova tjedno s dva spomenuta avioprijevoznika.


Nakon izbijanja globalne pandemije Air Canada Rouge je umirovila sve širokotrupne zrakoplove i ukinula liniju prema Zagrebu, a plan je bio da će na ovoj liniji prometovati sama Air Canada sa zrakoplovima tipa A330-300, no do realizacije letova ipak nije došlo.

Air Transat je planirao povratak u Zagreb još 2020. godine, no zbog niske potražnje i putničkih restrikcija to se nije dogodilo, kao ni u ljeto 2021. godine.


Nakon duljeg vremena ovaj se avioprijevoznik vraća u Međunarodnu zračnu luku Zagreb 08. svibnja ove godine, U svibnju je najavljen jedan let tjedno s polaskom iz Zagreba za Toronto svake nedjelje, a već od lipnja najavljena su dva leta tjedno, dodatno i srijedom.


Linija bi u prometu trebala biti do samog kraja listopada (30.10.), pa će Air Transat ovog ljeta između Toronta i Zagreba obaviti ukupno 47 povratnih letova sa svojim širokotrupnim zrakoplovima tipa A330-200. To je ujedno jedina potvrđena prekooceanska linija prema zagrebačkoj zračnoj luci u ovoj ljetnoj sezoni, kao i jedina linija na kojoj su najavljeni širokotrupni zrakoplovi.


S obzirom na to da zrakoplovi Air Transata imaju kapacitet od čak 332 sjedala, na navedenoj je liniji u razdoblju od svibnja do listopada dostupno čak 31.208 sjedala. Naime, većina ekonomske klase ima konfiguraciju 3-3-3, dok je standard legacy prijevoznika na ovom tipu zrakoplova 2-4-2. Samo za primjer, Korean Air je na redovnoj liniji između Zagreba i Seula također koristio ovaj tip zrakoplova koji je imao kapacitet od 218 sjedala, čak 114 sjedala manje u odnosu na Transat.

Povratak Air Transata u Zagreb svakako je pozitivna vijest za samu zračnu luku koja je prije izbijanja globalne pandemije imala više linija sa širokotrupnim zrakoplova. Prosječno trajanje direktnog leta između Toronta i Zagreba iznosi 9 sati i 20 minuta.

bottom of page