top of page

Postignut dogovor između sindikata zemaljskog osoblja i predstavnika Lufthanse

Izgleda da su se isplatili napori zemaljskog osoblja Lufthanse udruženih u sindikat ver.di i njihov jednodnevni štrajk koji se održao 27. srpnja, a koji je za posljedicu imao i otkazivanje gotovo 40 letova iz hrvatskih zračnih luka prema Frankfurtu i Munchenu (više pročitajte klikom na LINK). Naime, kako prenose brojni mediji predstavnici njemačkog nacionalnog prijevoznika i sindikat ver.di su postigli dogovor oko uvjeta rada i plaća zemaljskog osoblja Lufthanse.

Sindikat ver.di koji predstavlja oko 20.000 zaposlenika zemaljskog osoblja aviokompanije Lufthansa je prvotno zahtijevao povećanje plaće od 9,5% u odnosu na trenutnu osnovicu. Nakon pregovora i štrajka postignut je dugoročni dogovor za razdoblje od 18 nadolazećih mjeseci prema kojima će plaće biti uvećane kako slijedi:

  • Fiksni iznos od 200 eura po mjesecu retroaktivno do 1. srpnja 2022. godine;

  • Povećanje mjesečne osnovice od 2,5%, ali najmanje 125 eura, od 1. siječnja 2023. godine;

  • Povećanje mjesečne osnovice od 2,5% od 1. srpnja 2023. godine.

Prema definiranim odredbama novog kolektivnog ugovora koji bi vrijedio za oko 20.000 zaposlenika okupljenih unutar sindikata ver.di, to bi značilo da bi primjerice mjesečna osnovica plaće u iznosu od 2.000 eura trebala biti ukupno povećana za 19,2% u odnosu na trenutnu.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazali su i predstavnici aviokompanije i predstavnici sindikata, no predmetni dogovor još mora proći odobrenje vodstva i fazu potpisivanja.


Ovakav uspjeh sindikata zemaljskog osoblja mogao bi dati dodatan vjetar u leđa i letačkom osoblju Lufthansa grupacije koje još uvijek traži dogovor oko poboljšanja svojih uvjeta i povećanja plaća, a koji je kako smo ranije javili već dalo zeleno svjetlo svom sindikatu u slučaju potrebe za štrajkom (LINK).


U narednom periodu ostaje za vidjeti što će se aviokompanija i sindikati dogovoriti te hoćemo li svjedočiti još pokojem štrajku i otkazivanju letova kao što je to bio slučaj krajem srpnja.

bottom of page