Poslovni rezultat Croatia Airlinesa u prvih 6 mjeseci ove godine

"Croatia Airlines u prvom polugodištu 2022. godine, unatoč postupnom oporavku potražnje za uslugama zračnog prijevoza, a ponajviše zbog negativnog efekta povećanja cijene mlaznog goriva na financijski rezultat, ostvario je operativni gubitak u visini od 170,3 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 164,1 milijuna kuna. Pritom treba istaknuti kako je u ovogodišnjem lipnju ostvaren prvi pozitivan mjesečni financijski rezultat od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Photo: Croatia Airlines, A.Grubelic

U razdoblju siječanj - lipanj 2022. obavljeno je ukupno 10.054 letova, što je 85 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Struktura naleta bila je prilagođena potrebama prometa i okolnostima, a naglasak je bio na korištenju flote Q400 uz povećanje korištenja flote Airbusa.


Ublažavanje epidemioloških mjera i oporavak tržišne potražnje omogućilo je kompaniji širenje mreže međunarodnih odredišta, obnavljanje dijela međunarodnih linija na kojima se nije letjelo tijekom epidemiološke krize te intenziviranje letova na postojećim linijama u međunarodnom i domaćem prometu. U razdoblju siječanj - lipanj ukupno je prevezeno 558.146 putnika, odnosno 2,7 puta više putnika u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, ali još uvijek 42 posto manje u odnosu na 960.620 putnika prevezenih u istom razdoblju 2019. godine.


U međunarodnom redovitom prometu prevezeno je 400.887 putnika, gotovo trostruko više nego u istom razdoblju lani, dok je u domaćem redovitom prometu prevezeno 146.428 putnika, odnosno dvostruko više nego u prvom polugodištu 2021. U izvanrednom (čarter) prometu prevezen je 10.831 putnik, što je za 77 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. U promatranom razdoblju prijevoz tereta veći je za 14 posto, a putnički faktor popunjenosti (PLF) iznosio je 56,2 posto te je veći za 10,9 postotnih bodova od ostvarenja u prvih šest mjeseci 2021. godine.


Sukladno rastu prometa ostvareni su znatno veći operativni prihodi i operativni troškovi u usporedbi s lanjskim prvim polugodištem. Ukupni poslovni prihodi veći su tako za 93 posto u odnosu na razdoblje siječanj - lipanj 2021., a najveći udio (80 posto) odnosio se na prihode od prijevoza putnika, koji su 2,6 puta veći u odnosu na prvo polugodište 2021. godine. Međutim, ukupni poslovni prihodi su još uvijek 25 posto manji od ostvarenja istog razdoblja 2019. godine zbog negativnog utjecaja COVID-19 krize na poslovanje kompanije.


Ostvareni operativni troškovi veći su 71 posto (+303 milijuna kuna) u odnosu na ostvarene troškove prvog polugodišta 2021. godine, što je ponajprije rezultat rasta broja letova (+85 posto), velikog povećanja broja putnika (2,7 puta više putnika) te značajnog povećanja cijena goriva. Najveće povećanje troška ostvareno je na troškovima letenja (+134 milijuna kuna), a treba naglasiti kako je povećanje cijena mlaznoga goriva u prvom polugodištu ove godine negativno utjecalo na financijski rezultat za 93 milijuna kuna. Naime, za 2022. godinu može se reći da je u segmentu troškova nabave goriva, što uključuje i emisijske dozvole, najizazovnija godina od osnutka Croatia Airlinesa.


Zračni promet i dalje je među najpogođenijim gospodarskim granama nakon globalne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, no potražnja za uslugama zračnog prijevoza nastavlja rasti. Tijekom godine očekuje se stoga daljnji rast potražnje, ali još uvijek se ne očekuju pretpandemijske razine, koje se predviđaju ostvariti do 2024. godine. Prema lipanjskim procjenama, Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) predviđa ukupan gubitak zrakoplovnih kompanija u 2022. godini u visini od 9,7 milijardi američkih dolara.


Tijekom ovogodišnje sezone Croatia Airlines izravno povezuje Hrvatsku s 22 međunarodna odredišta, odnosno 23 europske zračne luke. Zrakoplovi kompanije pritom lete na 41 međunarodnoj liniji, a u domaćem redovitom prometu u sedam hrvatskih zračnih luka. U tom razdoblju planira se obaviti više od 16.000 letova i ponuditi oko 1,766.000 sjedala, čime nacionalni avioprijevoznik i ove godine pridonosi kvaliteti hrvatskoga turističkog proizvoda te unapređenju prometne infrastrukture Republike Hrvatske." stoji u objavi za medije hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.