Ponovno uvođenje korištenja slotova u omjeru 80:20

ACI Europe podržao je prijedlog Europske komisije o ponovnom korištenju slotova u nadolazećem zimskom redu letenja u omjeru koji je bio na snazi prije izbijanja globalne pandemije.

Aviokompanije bi već od ovogodišnjeg zimskog reda letenja ponovno mogle biti u situaciji da moraju koristiti minimalno 80% od dodijeljenih slotova kako bi ih zadržali u sljedećoj sezoni. Radi se o pravilu koje je na snazi bilo do izbijanja globalne pandemije, a privremeno je ukinuto na proljeće 2020. godine.


Ponovno uvođenje pravila tzv. 80:20 u skladu je s oporavkom zračnog prometa koji ovog ljeta bilježi značajne probleme uglavnom zbog nedostatka radne snage, koja je u (pre)velikom broju otpuštena odmah na početku globalne pandemije.


ACI Europe je podržao prijedlog komisije, a Olivier Jankovec, generalni direktor izjavio je sljedeće: “Zračne su luke razumjele i prihvatile privremenu obustavu pravila 80:20 u vrijeme globalne pandemije, no nema sumnje da je to negativno utjecalo na prihode zračnih luka."


Ponovno uvođenje pravila korištenja slotova u omjeru 80:20 značit će i određenu sigurnost u vidu kontinuiranog održavanja prometa zračnim lukama, dok će se avioprijevoznici morati potruditi popuniti zrakoplove i u zimskim mjesecima, kada je putnička potražnja tradicionalno niža u odnosu na ljetne mjesece, a u posljednje dvije godine red letenja se značajno reducirao, vrlo često uz izgovor o globalnoj pandemiji i njenom negativnom utjecaju na putničku potražnju. Kako su restriktivne mjere ukinute gotovo u cijelom svijetu, avioprijevoznici više neće biti u mogućnosti koristiti pandemiju COVID-19 kao izgovor za značajno reduciranje reda letenja.