top of page

Ponovno problemi u Amsterdamu, velika kašnjenja i otkazivanja letova

Od jučer je u amsterdamskoj zračnoj luci ponovno nastao prometni kaos. Putnici su doslovno satima čekali na sigurnosni pregled te zbog toga propustili svoje letove.

Nizozemski sindikat FNV koji predstavlja djelatnike zračnih luka, objavio je kako je vrlo jasan razlog novih gužvi u amsterdamskoj zračnoj luci - tijekom špice ljetne sezone djelatnici u Zračnoj luci Schiphol dobivali su ekstra satnicu, a ista je ukinuta krajem kolovoza. Nakon toga, djelatnici su u velikom broju krenuli tražiti drugi posao, osobito djelatnici koji rade na osiguranju, što je uzrok gužvi na sigurnosnim pregledima u zračnoj luci.


"Uvećana satnica od 5.25 EUR brutto po satu radnicima se od kraja kolovoza više ne obračunava. Velik broj djelatnika već je odlučio potražiti posao na drugim mjestima, što rezultira nedostatkom radnog osoblja i velikim gužvama na sigurnosnim pregledima u Zračnoj luci Schiphol."


Djelatnici u zračnoj luci i dalje dobivaju uvećanje po satu od 1.40 EUR brutto, no to je za većinu nedovoljno stimulirajuće, jer na većini drugih radnih mjesta mogu imati bolje financijske uvjete. U međuvremenu je zračna luka odgovorila na novi kaos s obavijesti u kojoj je veći broj aviokompanija zatražila otkazivanje letova u razdoblju od 16 do 23 sata u narednim danima.

Putnicima se savjetuje da provjere sve informacije na službenoj stranici zračne luke (promjene su stalne), kao i na službenim stranicama avioprijevoznika kojim putuju. Savjetuje im se raniji dolazak u zračnu luku jer se u redovima čeka satima, pa postoji vjerojatnost kašnjenja na let. Svi oni koji zbog ove situacije propuste svoj let iz Amsterdama imaju pravo na kompenzaciju nastalih troškova od strane zračne luke.


Zračna luka nije objavila plan kojim će se ova situacija riješiti, no na društvenim mrežama mogu se vidjeti fotografije na kojima putnici stoje u dugim redovima, čak izvan zgrade putničkog terminala. Valja također napomenuti kako se transferi preko Amsterdama odvijaju normalno, te da se problemi na sigurnosnim kontrolama događaju putnicima koji putuju iz glavnog grada Nizozemske.

Nizozemski nacionalni avioprijevoznik, KLM, jučer je, 13. rujna, zbog problema u Amsterdamu otkazao let prema Splitu, dok su letovi Croatia Airlinesa i EasyJeta bilježili velika kašnjenja.

bottom of page