top of page

Poljski LOT i Air Serbia ne planiraju povratak u Rijeku ovog ljeta

Dvije aviokompanije trenutno ne planiraju povratak u Zračnu luku Rijeka u predstojećem ljetnom redu letenja.

Srbijanska nacionalna aviokompanija objavila je prije nekoliko dana u svom priopćenju za medije kako u ljetnom redu letenja 2021. godine neće obnoviti promet na četiri međunarodne linije, uključujući i liniju između Beograda i Rijeke.


Linija Beograd - Rijeka uvedena je u lipnju 2019. godine te je prometovala dva puta tjedno zrakoplovima tipa ATR75. Linija je nastavila prometovati i u većem dijelu zimskog reda letenja 2019./2020. godine, no promet je obustavljen prije izbijanja globalne pandemije zbog slabe potražnje.

U ljeto 2020. godine Air Serbia nije obnovila promet na nekoliko linija prema Hrvatskoj (prema Puli, Rijeci i Zadru), a kompanija je potvrdila kako će u procesu restrukturiranja trajno ukinuti liniju između Beograda i Rijeke.


Povratak trenutno ne planira ni poljski LOT


Poljski nacionalni avioprijevoznik, LOT Polish Airlines, uveo je liniju između Varšave i Rijeke u srpnju 2020. godine. Originalno, kompanija je prije izbijanja globalne pandemije planira na ovoj liniji prometovati od samog početka do kraja ljetnog reda letenja prošle godine, no iz objektivnih razloga to nije bilo moguće.


Zrakoplovi LOT-a na Krk su slijetali od početka srpnja do sredine rujna 2020. godine, a kompanija trenutno ne planira obnoviti promet na ovoj liniji u ljetnom redu letenja ove godine.

Iako je uvođenje ove linije u ljetnom redu letenja 2020. godine bio hrabar potez kompanije, nije jasno iz kojeg je razloga LOT odlučio ne nastaviti prometovati prema Rijeci u ljeto 2021. godine. Naime, kakav god rezultat da je kompanija ostvarila na ovoj liniji prošlog ljeta, isto ne može biti mjerodavno s obzirom na to da je u vrijeme globalne pandemije popunjenost zrakoplova na gotovo svim linijama bila iznimno niska.

Gubitak nije velik s obzirom na to da je LOT prema Rijeci prometovao kratko i tek jednom tjedno, no čak i takva minimalna frekvencija omogućila je direktnu zračnu povezanost Kvarnera i glavnog grada Poljske.


Valja napomenuti kako je i njemački leisure avioprijevoznik, Condor, također potvrdio kako trenutno ne planira ponovno uvesti liniju Frankfurt - Rijeka u ljeto 2021. godine, no ostavljaju mogućnost promjena do sredine ožujka kada će zaključiti svoj raspored za ovogodišnji ljetni red letenja.

bottom of page