top of page

Poletjeli zrakoplovi na domaćim linijama

Croatia Airlines od danas, 11. svibnja, ponovno leti na dvije domaće linije, iz Zagreba za Split te iz Zagreba za Dubrovnik.

Zrakoplov 9A-CQB Croatia Airlinesa, photo: Julian Azeroth/jetphotos.com

Nakon višemjesečne pauze bez domaćeg zračnog prometa, po popuštanju mjera nacionalnog stožera, hrvatska je nacionalna aviokompanija uvela dva dnevna leta iz Zagreba prema Dubrovniku i Splitu.


Zračna luka Zagreb ranije je preselila check-in sa B i C na A sekciju i pripremila cijeli proces prihvata i otpreme putnika po standardima HZJZ-a.


Prvi zrakoplov poletio je prema Dubrovniku, kojem je ovo ujedno i prvi komercijalni let nakon gotovo dva mjeseca s obzirom na to da je dubrovačka zračna luka zbog pandemije bila zatvorena od 19. ožujka ove godine. U 8 sati i 6 minuta prema Dubrovniku je krenuo zrakoplov DashQ400 (9A-CQB) s 21 putnikom, dok je prema Splitu u 08 sati i 20 minuta poletio zrakoplov DashQ400 (9A-CQC) s 11 putnika.

Zrakoplovi Croatia Airlines prema Splitu i Dubrovniku, photo: FR24

Zrakoplov je iz Dubrovnika poletjeo prema Zagrebu u 9 sati i 50 minuta, dok je polazak iz Splita bio u 9 sati i 45 minuta. Na liniji iz Dubrovnika bilo je 34 putnika, dok je iz Splita u Zagreb došao 51 putnik.


"Kao važan dio hrvatske prometne infrastrukture danas smo pokrenuli domaći zračni promet povezujući Zagreb sa Splitom i Dubrovnikom. To posebno raduje u kontekstu nade za skoro uvođenje i drugih odredišta. Istovremeno pred nas postavlja i veliku odgovornost jer nam je zdravlje i sigurnost naših putnika i zaposlenih uvijek na prvome mjestu. U danima koji slijede nastavit ćemo pratiti epidemiološku sliku i upute svih nadležnih institucija te ćemo naše poslovanje, odnosno opseg letenja prilagođavati razvoju situacije te u svakom trenutku pružati podršku koja se od nacionalnog avioprijevoznika s pravom i očekuje." naglasio je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, nakon slijetanja zrakoplova iz Splita u Zračnu luku Franjo Tuđman.


"Croatia Airlines, naš najveći poslovni partner, danas je započeo letenje prema Splitu i Dubrovniku što nas iznimno veseli. Vjerujemo da je ovo tek početak ponovne uspostave prometa na svim linijama Croatia Airlinesa iz Zagreba na radost svih nas i naših putnika. Putnički terminal zračne luke pripremljen je za promet, u skladu sa svim propisanim mjerama za zaštitu zdravlja svih naših putnika i zaposlenika.  Nadamo se što bržoj normalizaciji prometa i  dobrim prometnim rezultatima u nadolazećem mjesecima." izjavio je Huseyin Bahadir Bedir, Predsjednik uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.


Večernji će se letovi također vraćati u Zagreb iz ova dva grada pa trenutno zrakoplovi i posada neće noćiti u Splitu i Dubrovniku kao što je to ranije bio slučaj.


S obzirom na dnevnu rotaciju Croatia Airlinesa prema Frankfurtu, ponovno uspostavljeni domaći letovi perfektno se vežu na ovaj, trenutno jedini međunarodni let iz Hrvatske, pa putnici mogu putovati dalje preko Zagreba prema svojim krajnjim odredištima uz minimalno vrijeme čekanja. Ovi će letovi svakako pomoći lokalnom stanovništvu koje zbog svojih obaveza mora putovati prema glavnom gradu Hrvatske i obratno, kao i poslovnim ljudima koji putuju dalje prema Europi. Osobito bi moglo biti korisno pomorcima kojima će se na ovaj način olakšati put prema njihovim radnim mjestima.


Prvi je ovo korak prema potpunoj normalizaciji zračnog prometa, iduće će se uvoditi linije prema Zadru, Puli i Braču, a nakon toga možemo očekivati ponovno uvođenje određenih međunarodnih linija.


Danas će prema i iz Frankfurta letjeti zrakoplov A320, dok će na domaćim linijama prema Dubrovniku i Splitu uglavnom letjeti zrakoplovi DashQ400. Booking je prema domaćim linijama trenutno nizak, ali uz kontinuiran rast.

bottom of page