top of page

Poletio posljednji proizvedeni A380!

Danas je u francuskom Toulouseu poletio posljednji proizvedeni primjerak legendarnog zrakoplova A380!

Photo: twitter.com/cliper31

Posljednji proizvedeni primjerak zrakoplova tipa A380 danas je poletio iz Zračne luke Toulouse prema Hamburgu u Njemačkoj.


Nakon svega 16 godina od prvog leta, Airbus je prije izbijanja globalne pandemije objavio vijest kako će prestati s proizvodnjom ovog tipa zrakoplova, nakon što je Emirates, najveći korisnik ovog tipa zrakoplova, izmijenio svoju narudžbu i odlučio se na manje tipove širokotrupnih zrakoplova.


272. po redu, ujedno posljednji proizvedeni tip ovog posebnog zrakoplova, također je namijenjen Emiratesu, koji ih u floti trenutno ima čak 115!


A380 nakon izbijanja globalne pandemije poprilična je rijetkost na nebu, što je i logično s obzirom na smanjenu potražnju, veliki kapacitet samog zrakoplova koji ujedno generira i velike troškove aviokompanijama. Lufthansa, British Airways, Korean Air, Singapore Airlines, Air France i drugi prijevoznici privremeno su prizemljili svoju flotu A380 zrakoplova, ili s njima prometuju vrlo rijetko u trenutnim okolnostima globalne pandemije.

S obzirom na to da će ih Emirates u floti uskoro imati čak 120, nema sumnje da ćemo s njima moći putovati u budućnosti, osobito nakon što jednom dođe kraj globalnoj pandemiji i putnička potražnja vrati se na razinu iz 2019. godine.


Posljednji proizvedeni primjerak (na fotografiji) u Hamburgu će biti poprimiti prepoznatljive boje Emiratesa, a nakon opremanja putničke kabine zrakoplov će odletjeti u Dubai.

bottom of page