top of page

Piloti Lufthanse odbili ponudu, krenule pripreme za štrajk!

Sindikat VC potvrdio je da su njihovi članovi, letačko osoblje Lufthanse, odbili ponudu od strane avioprijevoznika za povećanje plaća. Spomenuti sindikat pokreće pripreme za štrajk.

Njemački sindikat pilota Vereinigung Cockpit (VC) objavio je prošlog tjedna priopćenje u kojem se navodi da su njihovi članovi odbili ponudu postotnog povećanja plaće od strane Lufthanse, čime kreću pripreme za štrajk.


Prošlog mjeseca piloti Lufthanse glasali su za štrajk i to u visokom postotku, njih 97.6% bilo je za takav oblik pritiska na kompaniju. Avioprijevoznik je poslao ponudu sindikatu nadajući se da će ista biti prihvaćena, što se ipak nije dogodilo.


Prema priopćenju iz VC-a, iako je ponuda Lufthanse bila "korak u pravom smjeru", ona je nedovoljna da bi se izbjegao štrajk u samoj kompaniji. Članovi najjačeg sindikata traže povećanje plaće od 5.5% u ovoj godini, uz dodatno automatsko povećanje plaće u sljedećem razdoblju u skladu s inflacijom.

Sindikat također zahtjeva da uniforma bude plaćena svim članovima letačkog osoblja unutar grupacije, što uključuje i druge prijevoznike osim Lufthanse - Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings i Swiss. Treba istaknuti kako su piloti Eurowingsa već u pripremama za štrajk, a više informacija trebalo bi se znati u sljedećih nekoliko dana.


Lufthansa je objavila da, unatoč odbijenom zahtjevu od strane sindikata, ostaje otvorena za pregovore, predlažući datume za pregovore i razgovore oko spomenutog problema. VC je potvrdio kako su krenule pripreme za štrajk, u organizacijskom i zakonskom smislu.

Vijest o mogućem štrajku letačkog osoblja Lufthanse došla je u trenutku kada je zemaljsko osoblje ove kompanije krenulo s jednodnevnim štrajkom, što je rezultiralo otkazivanjem više od tisuće letova ovog prijevoznika u samo jednom danu, čime je zahvaćeno više od 135 tisuća putnika.


Mnoge su se aviokompanije ovog ljeta našle u problemima vezanim uz mogućnost štrajka, prošlog tjedna u štrajk je otišlo kabinsko osoblje Iberia Expressa, dok se piloti rumunjskog TAROM-a također pripremaju za štrajk. Letačko osoblje SAS-a ovog je ljeta bilo u štrajku dulje od dva tjedna, što je za posljedicu imalo brojna otkazivanja letova prema Hrvatskoj, osobito prema Splitu.


U relativnom kratkom razdoblju saznat ćemo i hoće li letačko osoblje Lufthanse krenuti sa štrajkom, što bi za rezultat moglo imati tisuće otkazanih letova dnevno, te stvoriti probleme na stotinama tisuća putnika koji se upravo u ovo vrijeme vraćaju sa svojih godišnjih odmora u inozemstvu. Valja također spomenuti kako je Lufthansa već reducirala broj tjednih letova prema hrvatskim zračnim lukama za srpanj ove godine, neovisno o potencijalnom štrajku.


Podsjećamo, u slučaju štrajka aviokompanije ne primjenjuje se regulativa 261, pa putnici nemaju pravo na isplatu kompenzacija zbog propuštenog ili otkazanog leta. Ipak, kompanije se u takvim situacijama trude prebaciti putnike na letove drugih avioprijevoznika, što opet ovisi isključivo o dostupnosti sjedala na tim letovima.

bottom of page