Piloti aviokompanije SAS najavili štrajk od ove srijede

Updated: Jun 27

SAS Scandinavian Airlines, zračni prijevoznik Danske, Norveške i Švedske mogao bi se naći u problemima uslijed najavljenog štrajka pilota. Naime, kako prenose brojni strani mediji, uključujući portal e24, piloti aviokompanije SAS planiraju početi sa štrajkom ovaj tjedan, u srijedu 29. lipnja.

Dva norveška sindikata SAS pilota obavijestili su upravu kako će u prvom danu štrajka najavljenom za 29. lipnja sudjelovati svih 402 pilota ako se ne postigne zadovoljavajući dogovor. Ostvare li se najave sindikata, brojni SAS zrakoplovi mogli bi ostati prizemljeni ovu srijedu.


Ispred sindikata Norske SAS-flygeres forening (NSF) u štrajku će prvog dana sudjelovati svi piloti, odnosno njih 254 dok će ispred sindikata SAS Norge Flygerforening (SNF) u štrajku sudjelovati 148 pilota. Sveukupno 402 kako je ranije navedeno.


U Danskoj i Švedskoj postoje proceduralne razlike i načini prijavljivanja štrajka, ali i tamo se očekuje kako će prvog dana štrajka svi piloti ostati na zemlji. To bi značilo oko 250 pilota u Danskoj i oko 240 pilota u Švedskoj.

Očekuje se kako će 29. lipnja u štrajku sudjelovati približno 900 pilota koji su direktni zaposlenici aviokompanije SAS.


Glavni razlog za štrajk su nezadovoljstvo s visinom plaća, kao i sa sigurnošću poslova. Također, piloti zahtijevaju i da zrakoplovima SAS kompanije upravljaju piloti koji su u aviokompaniji direktno zaposleni.


Zanimljivo je spomenuti kako je aviokompanija SAS u prethodnih nekoliko godina osnovala dvije nove kompanije SAS Connect (14 većih zrakoplova) i SAS Link (6 manjih zrakoplova).


Nakon što je uslijed pandemije otpušteno oko 450 pilota, SAS je odlučio zapošljavati nove pilote u dvije nove kompanije, odnosno SAS Connect i SAS Link kompanijama, u kojima su uvjeti rada u prosjeku lošiji nego u samoj SAS kompaniji. Kao posljedica navedenog i nevraćanja pilota na ranija mjesta u SAS aviokompaniji, piloti su predmetni zahtjev odlučili uvrstiti na listu zahtjeva zbog kojih prijete štrajkom.


S druge strane, oko 85 pilota koji rade za SAS Connect i SAS Link i koji su organizirani u sindikatu Flyvebranchens Personale Union (FPU) neće se pridružiti štrajku.


Ako uistinu i dođe do štrajka 29. lipnja, tada bi isti mogao bitno utjecati i na letove aviokompanije prema hrvatskim destinacijama. Podsjetimo, SAS prometuje prema Puli, Splitu i Dubrovniku pa su od srijede zbog posljedica štrajka moguća otkazivanja na navedenim linijama ako se ne postigne dogovor.


Ovog ponedjeljka otkazani su letovi iz Kopenhagena, Goteburga i Osla za Zračnu luku Split.