top of page

(PHOTO) Trade Air preuzeo svoj peti zrakoplov, prvi A319!

Hrvatska privatna aviokompanija, Trade Air, danas je u zagrebačkoj zračnoj luci od AerCapa preuzela svoj peti zrakoplov, prvi Airbus tipa A319. Time se flota ovog prijevoznika sastoji od tri zrakoplova tipa A320, jednog zrakoplova tipa F100 te jednog zrakoplova tipa A319.

Photo: Josip Markuz

Radi se o zrakoplovu koji je do nedavno letio pod callsignom privatne aviokompanije iz Bosne i Hercegovine (FlyBosnia), te je u floti tog prijevoznika nosio oznaku E7-FBA.

Novi zrakoplov u floti Trade Aira proizveden je u ljeto 2002. godine te je njegov prvi vlasnik bio finski avioprijevoznik Finnair. Nakon toga zrakoplov je bio angažiran u Rusiji, a posljednje u Bosni i Hercegovini.

Nakon odlaska iz flote FlyBosnie, zrakoplov je do jučer bio parkiran u Arizoni. 07. lipnja u 14 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu zrakoplov je poletio iz Marane (Arizona) za Portsmouth (New Hampshire), odakle je prelet nastavljen prema Reykjaviku. Nakon sat vremena zrakoplov je iz Reykjavika nastavio putovanje prema Zagrebu gdje je i sletio u 17 sati i 40 minuta po lokalnom vremenu.


Kako je Trade Air sklopio posao u Prištini gdje je već mjesecima baziran jedan A320 (9A-BTG), došlo je i do potrebe za angažmanom dodatnog zrakoplova koji će također biti baziran na Kosovu. S obzirom na to da su sklopljeni brojni ugovori za ovo ljeto, o čemu smo već pisali, kompanija se odlučila na nabavku dodatnog zrakoplova kako bi mogla odgovoriti na zahtjeve tour operatora.

Putnička kabina novog zrakoplova; photo: GS

Novi A319 u floti Trade Aira imat će kapacitet od 144 sjedala u standardnoj 3-3 konfiguraciji. Ulazak ovog zrakoplova u operacije očekuje se u sljedeća dva tjedna, odmah nakon što bude gotov C-check u tehničkom održavanju Croatia Airlinesa u Zagrebu. U hrvatskom registru ovaj će A319 nositi registarsku oznaku 9A-BTJ, dok će se na trupu zrakoplova u dogledno vrijeme naći oznake MyWingsa, tour operatora koji zakupljuje ova dva spomenuta zrakoplova Trade Aira.


Galerija: prvi dolazak zrakoplova zrakoplova A319 Trade Aira (GS, Josip Markuz)

Trade Air je u prošloj godini, kriznoj za globalno zrakoplovstvo, preuzeo svoj treći A320, a širenje flote nastavilo se i ove godine s današnjim dolaskom prvog A319. Valja još spomenuti kako Međunarodna zračna luka Zagreb prvi dolazak spomenutog zrakoplova nije dočekala tradicionalnim vodenim pozdravom.


Čestitke Trade Airu!

bottom of page