top of page

(PHOTO) Jung Sky ovog ljeta obara rekorde!

Jung Sky, privatna hrvatska aviokompanija koja djeluje na tržištu poslovne avijacije, tijekom srpnja i kolovoza ostvarila je najbolje rezultate od osnutka 2009. godine. No, iako su zbog korona krize mnogi postali svjesni benefita poslovne avijacije, iz kompanije ističu kako iza uspješnih brojki prije svega stoji naporan rad te brzina i pravovremeno donošenje odluka. Još početkom svibnja, kompanija je u medijima komunicirala optimizam uoči ljetne turističke sezone te dala do znanja kako vide način na koji se mogu presložiti i anulirati gubitke nastale tijekom lockdowna.

Photo: Damir Kovačić

Jung Sky flotu trenutno čine dva Cessna 525A CJ2 mlažnjaka s kojima, kažu nam u Jung Skyu, njihove posade godišnje naprave skoro 1.300 letova i to prema više od 200 zračnih luka diljem europskog kontinenta te sjevera Afrike. Riječ je o kompaniji u privatnom vlasništvu Krešimira i Vedrana Junga koja će uskoro napuniti 11 godina poslovanja i čiji se tim u ovom trenutku sastoji od 27 članova od čega je devet pilota. Sjedište i baza mlažnjaka je u Zagrebu iako nije uopće lako 'sresti' njihove zrakoplove na Plesu gdje je smješten Terminal generalne avijacije.


Kompanija je, naime, nedavno na svom službenom LinkedIn profilu iskomunicirala kako je u srpnju ostvaren rekordan broj letova u jednom mjesecu.


Photo: Cropix

"Drago nam je što su se optimistična predviđanja za poslovnu avijaciju o kojima smo pričali još početkom svibnja pokazala opravdanim", rekao nam je Krešimir Vlašić, direktor za operativno poslovanje koji se, nakon 27 godina provedenih u Croatia Airlinesu u kojem je posljednjih godina također bio Chief Operating Officer, Jung Sky timu pridružio u prosincu prošle godine.


Zadovoljni smo trenutnom situacijom te ovim putem čestitam cijelom Jung Sky timu na izuzetnom trudu i zalaganju, ali ne samo u posljednjih mjesec ili dva, već i u kompletnom periodu otkako je proglašena pandemija. Izvrsne brojke koje postižemo danas rezultat su sustavnog i temeljitog rada svakog odjela i ništa što nam se sada ili posljednjih mjeseci događa ne dolazi nam kao iznenađenje niti nam je samo „palo u ruke“. Odmah nakon proglašenja pandemije početkom ožujka unutar kompanije je oformljen 'krizni' team kojemu je cilj bio definirati strategiju čija svrha nije bila pobijediti Covid, već naučiti živjeti i poslovati u tim novim okolnostima. Za krizu smo se pripremili temeljito i na vrijeme, a u srži svega bila je ideja da predviđanje i planiranje unaprijed mora biti izraženije i kvalitetnije nego ikada. Vrlo rano smo naglasak stavili na proaktivnu i svrsishodnu komunikaciju prema svim zainteresiranim stranama koje utječu na naše operacije, uključujući tijekom karantene i nadležne institucije koje su utjecale na regulaciju mjera u zračnom prometu. Krajnji rezultat je da smo nakon velikih padova u travnju i svibnju, tijekom iduća tri mjeseca – unatoč svim problemamima s kojima se avioindustrija suočava, svim rizicima i ekonomskim posljedicama korona krize te u konačnici i dalje prisutnoj neizvjesnosti što će s koronavirusom biti sutra – uspjeli uhvatiti korak s razinama na kojima smo u ovo vrijeme bili prošle ili pretprošle godine“, naglašava Vlašić.


Iz kompanije podsjećaju kako su ljetni mjeseci u poslovnoj avijaciji i inače najintenzivniji. Odjel prodaje obrađuje i po nekoliko stotina upita po avionu dnevno, a po tom pitanju, tvrde u Jung Skyu, situacija ove godine nije ništa drugačija od prethodnih.

Upiti nisu stali niti tijekom karantena u Europi, no nakon proglašenja pandemije svaki je let postao „borba za sebe“. Od tada su u situaciji da se kriteriji zračnog prometa i prelazaka granica razlikuju od jedne regije do druge, a njihove promptne reakcije na takve okolnosti su ono u čemu su bili uspješni i zbog čega su ostvarili rezultate na razini 'godina bez korone“.

U poslovnoj avijaciji, svakodnevne operacije često ovise o vremenski osjetljivim čimbenicima, kažu iz Jung Skya, a to u konačnici može značiti razliku između realiziranog i nerealiziranog leta. „I zato je neizmjerno važna kvalitetna i pravodobna komunikacija svih odjela unutar kompanije. Ovo je manji sustav i rad svakog odjela itekako utječe na uspješnost naših letova“, podsjeća Krešimir Vlašić.


Fleksibilnost pri organizaciji vremena i dinamike putovanja, mogućnost odlaska na gotovo svaku destinaciju u kojoj postoji zračna luka, želja putnika za izbjegavanjem gužvi i većih okupljanja, personalizacija putovanja te potpuna izolacija tijekom leta samo su neki od benefita koje putnicima nude operatori poslovne avijacije. Primjera radi, Jung Sky posade su tijekom srpnja i kolovoza realizirali letove prema 27 zemalja te sletjeli u 89 različitih zračnih luka, a zanimljivo je da su se domaće zračne luke Split, Dubrovnik i Zadar smjestile u prvih 5 luka po frekvenciji letova, a u prvih 20 još su Brač i Pula.

Iako je riječ o domaćoj aviokompaniji, više od 95% njihovih putnika je inozemna klijentela. Razlozi za putovanje njihovim zrakoplovima dominantno su poslovne prirode iako spominju da su ove godine imali povećan broj putnika koji su privatan mlažnjak unajmili iz turističkih razloga. Poslovna avijacija je posebno ove godine za hrvatski turizam odigrala vrlo važnu ulogu i to je nešto o čemu naš turistički sektor treba ozbiljno razmisliti u pripremi iduće sezone. "Prevozimo klijentelu vrlo visokog platežnog potencijala i naša bi usluga mogla biti idealan 'šlag na tortu' cjelukupnog korisničkog iskustva posjete našoj zemlji. Posebno nakon što Jung Sky realizira projekt zamjene flote većim i luksuznijim zrakoplovima", zaključuje Vlašić.

Poslovnih je zrakoplova ove godine u domaćim zračnim lukama zaista bilo jako puno. Što se Jung Skya tiče, ako govorimo o ranije spomenutim zračnim lukama u Hrvatskoj, ove su godine imali povećanje aktivnosti prema njima za oko 40 posto u odnosu na 2019. te čak 140% u odnosu na 2018. godinu.

U rekordnom periodu srpanj - kolovoz 2020., najčešće destinacije Jung Sky posada bile su Bratislava, Nica, Dubrovnik, Split, Zadar, Beč, Munchen, Napulj, Zurich, Sardinija, Malta te grčki otok Mykonos.


Croatian Aviation zahvaljuje djelatnicima Jung Skya na izdvojenom vremenu i svim pruženim informacijama.

bottom of page