Ove zime dvije linije prema Švicarskoj

U predstojećem zimskom redu letenja samo će zagrebačka zračna luka imati direktne letove prema Švicarskoj.

Zagreb će biti jedina hrvatska zračna luka koja će u predstojećem zimskom redu letenja imati redovne linije prema Švicarskoj. Iako su u ljetnom redu letenja gotovo sve obalne zračne luke povezane sa Švicarskom (uglavnom Basel i Zurich), u zimskom redu letenja redovnih letova prema obali uglavnom nema, a neće ih biti ni ove zime.


Hrvatski nacionalni avioprijevoznik, Croatia Airlines, ove će zime nastaviti prometovati na redovnoj liniji između Zagreba i Zuricha. Najavljeno je 11 letova tjedno, svakodnevno u jutarnjem terminu te 4 leta u popodnevnom terminu, svakog utorka, srijede, četvrtka i nedjelje.

ATR42 Croatia Airlinesa davne 2005. godine u Zurichu

U prosincu, u vrijeme blagdana, kompanija za sad planira povećati broj tjednih letova na ovoj liniji, s 11 na 14 tjedno, odnosno dva puta dnevno, no realizacija letova će, naravno, ovisiti o stanju bookinga na pojedinim letovima.


Polazak zrakoplova iz Zagreba prema Zurichu u jutarnjim je satima zakazan za 08 sati i 35 minuta čime se putnicima iz Osijeka, Pule, Zadra, Splita i Dubrovnika omogućuje putovanje prema najvećem gradu Švicarske uz jedno kratko zaustavljanje u Zagrebu.


Letove prema Zurichu Croatia Airlines nastavlja obavljati sa zrakoplovima tipa DashQ400 kapaciteta 76 sjedala.


Ryanair će ove zime povezati Basel i Zagreb. Naime, irski će avioprijevoznik 03. prosinca uvesti liniju Zagreb - Basel - Zagreb koja će prometovati svega dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Letovi su potvrđeni za zimski red letenja.

Ryanairova posada u snježnim radostima

Na ovoj će liniji prometovati zrakoplovi tipa A320 kapaciteta 180 sjedala, čime će Ryanair u prosincu ponuditi 3.240 sjedala između Basela i Zagreba.


Švicarski nacionalni zrakoplovni prijevoznik, Swiss International Air Lines, zadnji let između Zuricha i Zagreba obavio je u listopadu 2019. godine. Ova je linija bila u prometu samo tijekom ljeta, no kompanija ju je ukinula prije izbijanja globalne pandemije.

Linija je bila u prometu 3 puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom, a na njoj su prometovati zrakoplovi tipa A220 (verzije -200 i -300). Od studenog 2019. godine Swiss na svom webu nudi isključivo letove Croatia Airlinesa, zahvaljujući codeshare ugovoru između dvije kompanije i članstvu u Star Alliance grupaciji.


Iz Zagreba je prema Zurichu u zimskom redu letenja 2018./2019. te 2019./2020. godine prometovao korejski nacionalni avioprijevoznik, Korean Air, s različitim širokotrupnih zrakoplovima (A330-200, A330-300, B787-9 te B777-200ER). Naime, let iz Seula za Zagreb u zimskom redu letenja bio je direktan, dok je povratni let iz Zagreba za Seul imao zaustavljanje u Zurichu.

Prije uvođenja linije za Zagreb, Korean Air je iz Zuricha za Seul prometovao preko Beča, a kompanija je na toj liniji u prodaji imala karte između Beča i Zuricha. U Hrvatskoj to nije bilo moguće s obzirom na to da je zahtjev Korean Aira za prijevoz putnika između Zagreba i Zuricha odbijen od nadležnih institucija pa prijevoz putnika na ovom kratkom segmentu nije bio moguć.