Otkazan planirani štrajk kontrole leta

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja otkazao je štrajk koji je trebao početi ovog četvrtka i trajati sve do ispunjenja zahtjeva, potvrđeno je u srijedu u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe i u sindikatu.

Izvršni odbor Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora leta donio je odluku kojom se otkazuje štrajk najavljen za 21. srpnja, a obavijest je dostavljena Upravi kontrole zračne plovidbe u 9,40 sati, rekli su Hini u Upravi kontrole zračne plovidbe.


Predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrole letenja Krešimir Rakoci novinarima je ispred Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu potvrdio da su odustali od štrajka te da će nastaviti pregovore s Upravom.


"Sinoć na sjednici Izvršnog odbora odlučeno je da otkažemo štrajk u ovom trenutku i damo šansu razgovorima s Upravom i dođemo d rješenja ove situacije", rekao je.


Inzistiraju, dodao je, na zahtjevima vezanima isključivo uz sigurnost zračnog prometa -preopterećenje kontrole letenja zbog ogromnog obima posla koji odrađuju, a u kontekstu činjenice da ih je "puno premalo" da odrade taj promet.


"U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i odredbe KU koje se tiču radnog vremena i rasporeda radnog vremena. Financijski dio, koji je vezan uz cjelokupnu situaciju kako u državi tako i u svijetu vezano uz inflaciju, je u drugom planu", dodao je.


Želimo nastaviti pregovore, sve će biti na stolu, rekao je Rakoci te vjeruje da će se naći neki kompromis "sve u svrhu sigurnosti zračnog prometa i da se i turistička sezona odradi kako spada".

"Ako ne bude došlo do dogovora i ako se neće naći zadovoljavajući dogovor vezano uz radno vrijeme, uz prekovremene sate i opterećenje kontrole letenja, naravno da ćemo opet morati posegnuti za određenim akcijama vezanim uz pokretanje štrajka", istaknuo je.


Štrajk kontrolora leta rezultirao bi i velikim kaosom na domaćim aerodromima jer bi u tom slučaju bilo otkazano oko 50 posto letova, čime bi se nanijela velika šteta turističkom sektoru s obzirom na to da se nalazimo u samoj špici ljetne sezone, kao i avioprijevoznicima jer su zrakoplovi prema i iz hrvatskih zračnih luka u ovom trenutku vrlo dobro popunjeni.


Avioprijevoznici i zračne luke i dalje se nalaze u velikim logističkim problemima zbog nedostatka radne snage, pa ovog ljeta bilježimo značajno više kašnjenja i otkazivanja letova nego što je to bilo u rekordnoj 2019. godini.