top of page

Ostavljen u Beogradu: kompanija putniku uskratila ukrcaj na let za Atenu!

Naš je čitatelj nedavno putovao iz Zagreba preko Beograda za Atenu, srbijanskim nacionalnim avioprijevoznikom. Uskraćen mu je ukrcaj na let Beograd - Atena te se o svom trošku vratio u Hrvatsku!


Radi se o putniku koji inače redovno putuje između Zagreba i Atene, a kako u vrijeme pandemije nema velikog izbora letova između dvije spomenute destinacije, ovog se puta odlučio za putovanje AirSerbiom, kojom je i ranije putovao bez problema. Ipak, ovog puta putovanje nije proteklo glatko. Zapravo, nije proteklo nikako - putnik nije došao do svoje finalne destinacije.


Krenimo redom. Putnik je u zagrebačku zračnu luku došao s kartom povratnog putovanja Zagreb - Beograd - Atena. Djelatnici zračne luke prihvatili su putnika na let te je isti otputovao iz Zagreba za Beograd gdje kreću problemi. Naime, naš je čitatelj prebolio COVID-19 i ima potvrdu o tome, što znači da mu PCR test nije potreban za ulazak u Grčku.


Putnik je u Beogradu bio u tranzitu, čekajući let prema Ateni. Na gateu, pred boarding, djelatnici beogradske zračne luke uskraćuju ukrcaj na zrakoplov našem čitatelju uz opravdanje da nema PCR test koji je potreban za ulazak u Grčku. Putnik im pokazuje potvrdu da je prebolio bolest te dokument grčkih vlasti koji potvrđuje da u tom slučaju negativan nalaz PCR testa nije obavezan. Djelatnici zračne luke i Air Serbie ne prihvaćaju njegov argument i čine grešku - ostavljaju putnika u Beogradu!

Na pitanje što sada, kako se vratiti u Zagreb, djelatnici ga upućuju na šalter prodaje karata gdje si sam mora kupiti kartu prema Zagrebu za sljedeći let Air Serbie. Dakle, što se njih tiče, putnik je još uvijek mogao biti u Beogradu. Nakon što je cijelu noć čekao jutarnji let za Zagreb, na ukrcaju putnik pita djelatnicu zračne luke zar joj ne treba PCR test na uvid za ulazak u Hrvatsku, a njen je odgovor da to nije važno (?!).


Da stvar bude gora, od 20 sati (kada je noć prije sletio u Beograd) do jutarnjeg leta za Zagreb, u beogradskoj je zračnoj luci sve zatvoreno (osim duty free trgovina). Ne rade kafići, restorani, barovi, kiosci…Na pitanje putnika kako je to moguće, odgovaraju da redovnih letova više nema, što i nije točno kad otprilike 3 do 4 leta polijeću oko ponoći (kao i let prema Ateni).


Putnik je o svom trošku kupio kartu za Zagreb a kako bi došao do Atene, kupio je i novu kartu iz Zagreba preko Frankfurta za Atenu s Lufthansom sljedećeg dana, možete zamisliti o kojem iznosu se radilo u tom slučaju!


Sljedećeg dana putovanje s Lufthansom je proteklo bez problema te je putnik u Grčku ušao (pogađate) bez negativnog nalaza PCR testa!


Air Serbia do danas putniku nije refundirala trošak putničke karte ni ostale troškove prouzročene na ovom putovanju.

bottom of page