top of page

Odobren hrvatski program pomoći sektoru civilnog zrakoplovstva vrijedan 45.4 milijuna eura

Zbog ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa i brojnim restrikcijama koje su pogodile i zračnu industriju, Europska Komisija odlučila je odobriti Hrvatskoj program za dodjelu potpora sektoru civilnog zrakoplovstva vrijedan 45.4 milijuna eura (344 milijuna kuna).

Kao razlog odobrenja državnih potpora, Europska komisija u svojoj objavi navodi kako su države, uključujući i Hrvatsku morale uvesti brojne restrikcije i ograničiti putovanja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Zbog navedenih restrikcija kompanije u sektoru civilnog zrakoplovstva pretrpjele su poslovne gubitke te značajan pad broja putnika i profitabilnosti.


Državna potpora namijenjena je domaćim aviokompanijama i kompanijama koje obavljaju djelatnosti iz sektora civilnog zrakoplovstva, a koje su pretrpjele gubitke uslijed pandemije. Svrha državnih potpora je podržati poslovanje pogođenih kompanija, kao i osigurati njihov gospodarski oporavak i poslovnu stabilnost.

U okviru programa, javne potpore bit će dodijeljene u obliku zajmova sa subvencioniranim kamatnim stopama koje osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima navedenim u Privremenom okviru za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covida-19.


Konkretno, u odnosu na zajmove sa subvencioniranim kamatnim stopama Europska komisija je potvrdila sljedeće:

  • dospijeće zajmova ograničeno je na šest godina;

  • iznos zajmova odgovara razini predviđenoj u Privremenom okviru za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covida-19;

  • zajmovi se odnose na potrebu za odgovarajućim obrtnim kapitalom;

  • ugovori o zajmu bit će potpisani najkasnije do 30. lipnja 2022. godine.

Na kraju, Europska Komisija zaključuje kako je program državnih potpora nužan, prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu države članice.

bottom of page