top of page

Nove restriktivne mjere ne odnose se na domaći zračni promet!

Nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera u cilju sprječavanja širenja pandemije COVID-19, jedna je posebno zvučno odjeknula s obzirom na to da je vezana uz javni prijevoz. Ostalo je otvoreno pitanje hoće li se te mjere odnositi i na domaći zračni promet.

Photo: Danijel Kozul

Vlada RH i Stožer civilne zaštite objavili su mjeru koja se direktno odnosi na obavljanje javnog prijevoza u Republici Hrvatskoj. Naime, posljednjom odlukom uvedena je obveza smanjenja kapaciteta u javnom prijevozu tako da prijevozna sredstva mogu biti popunjena do najviše 40%.


S obzirom na to da je i zračni promet javni prijevoz (pritom se misli na domaći promet) bilo je pitanje hoće li se ova mjera odnositi i na Croatia Airlines i Trade Air i sljedeće domaće linije na kojima ovi prijevoznici prometuju:

  • Zagreb - Dubrovnik - Zagreb,

  • Zagreb - Split - Zagreb,

  • Zagreb - Zadar - Pula - Zadar - Zagreb,

  • Osijek - Zagreb - Osijek,

  • Osijek - Pula - Split - Pula - Osijek,

  • Osijek - Rijeka - Osijek,

  • Rijeka - Split - Dubrovnik - Split - Rijeka.

Kako doznajemo, nadležno je Ministarstvo potvrdilo kako se ova mjera ne odnosi na domaći zračni promet što znači da su oba prijevoznika (Croatia Airlines i Trade Air) u mogućnosti prodavati puni kapacitet na svim linijama unutar Republike Hrvatske. Ostaje vrijediti pravilo da, ako je to moguće, kompanije osiguraju određeni broj slobodnih sjedala na koja bi se smjestio putnik koji je u vrijeme trajanja leta razvio određene simptome bolesti.

Novo pravilo i nije problem za dva domaća prijevoznika s obzirom na to da je potražnja na svim letovima, kako međunarodnim tako i domaćim, vrlo niska.

S obzirom na to da su zrakoplovi opremljeni HEPA filterima (radi se o filterima koji se nalaze u operacijskim dvoranama u bolnicama) te da je kvaliteta zraka prilikom leta na visokoj razini, logično je da je domaći zračni promet izuzet iz navedene mjere.


Isto je bitno s obzirom na to da će u idućih mjesec dana popunjenost zrakoplova, kako na međunarodnim tako i na domaćim linijama blago rasti, što je uobičajeno u ovo blagdansko vrijeme kada veliki broj naših državljana koji žive u inozemstvu dolaze u Hrvatsku provesti kratki odmor upravo u vrijeme blagdana.

bottom of page