Nova talijanska nacionalna aviokompanija bilježi rekordan broj putnika i točnost reda letenja

Novi nacionalni zračni prijevoznik ITA Airways, u potpunom državnom vlasništvu, koja je 15. listopada 2021. godine započela operacije na domaćim i međunarodnim linijama, bilježi uspješne dane i visoke brojke putnika.

Photo: Andreeer via Wikimedia Commons

Prošlog petka ITA Airways prevezla je 30 000 putnika u cijeloj svojoj mreži i to u jednom danu. To je najveći broj putnika koje je ITA Airways prevezla u jednom danu otkad je započela s letovima.


Uz rekordan broj putnika, talijanski nacionalni avioprijevoznik može se pohvaliti i izuzetnom točnošću letova. Naime, u travnju ITA Airways je zabilježila 90,8% letova koji su sletjeli na vrijeme te 99,3% uspješno izvršenih zrakoplovnih operacija. Navedene brojke svrstavaju talijanskog prijevoznika na mjesto najuspješnijih europskih aviokompanija po pitanju točnosti reda letenja. Kako navode predstavnici aviokompanije, svi ti podaci validirani su od strane FlightStats (Cirium) i rangirani od strane neovisne američke kompanije koja inače na mjesečnoj razini radi ljestvicu najjuspješnijih aviokompanija s obzirom na navedene podatke.

ITA Airways je svoje operacije započela obavljati koristeći flotu od 52 zrakoplova, uključujući 7 širokotrupnih i 45 uskotrupnih zrakoplova, a sad se može pohvaliti i s dva nova zrakoplova tipa Airbus A350 u svojoj sve mlađoj floti.


Dana 20. svibnja, svježe oslikani i konfigurirani Airbus A350 isporučen je iz pogona kompanije Airbus u Toulouseu u glavnu zračnu luku ITA Airwaysa u Rimu (Fiumicino). Prvi Airbus A350 za ITA AIrways isporučen je pod nazivom "Valentino Rossi", a drugi pod nazivom "Marcello Lippi".


Podsjetimo se kako je baš kao nekad Alitalia, ITA Airways u nadolazećem ljetnom redu letenja ranije najavila dvije linije prema Hrvatskoj - iz Rima prema Splitu i Dubrovniku. Planirani broj operacija gotovo bi trebao biti isti onome Alitalije, čije je poslovanje doslovno samo nastavila ITA Airways. Najavu reda letenja možete pročitati klikom na LINK.