top of page

Njemačka uvela stroge epidemiološke mjere za hrvatske državljane!

Sukladno priopćenju njemačkog Epidemiološkog instituta Robert Koch 24. listopada došlo je do promjene te je cijela Hrvatska kategorizirana kao visokorizično područje. Nažalost, na snagu su stupile stroge epidemiološke mjere za hrvatske državljane koji planiraju putovati u Njemačku. Ovakva vijest će gotovo sigurno imati negativne učinke na sektor avijacije, odnosno zrakoplovne linije između Hrvatske i Njemačke!

Photo: www.reuters.com

Budući da je Hrvatska, uz Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, svrstana na popis visokorizičnih zemalja, na snazi su za sve državljane navedenih država nova i stroža pravila za ulazak u Njemačku.


Svi putnici koji su u zadnjih 10 dana prije dolaska u Njemačku boravili na području koje je u trenutku ulaska u Njemačku kategorizirano kao visokorizično područje, moraju se prije samog ulaska u zemlju registrirati preko portala (dostupan na LINKU) za ulazak u Njemačku i ishođenu potvrdu nositi sa sobom radi kontrole koju vrši prijevoznik ili kod ulaska u zemlju sama Savezna policija Njemačke.


Za sve putnike koji dolaze iz visokorizičnih područja razdoblje samoizolacije (karantene) u načelu traje 10 dana, s tim da su od obveze samoizolacije (karantene) oslobođeni putnici koji uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska posjeduju jednu od sljedećih potvrda:

  • potvrdu o potpunom cijepljenju - osobe koje su cijepljene s 2 doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana;

  • potvrdu o cijepljenju s jednom dozom cjepiva - cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi, uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana;

  • potvrdu o izlječenju - kojom osobe koje su preboljele bolest COVID-19 dokazuju da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci.

Bitno je istaknuti i da potvrde o cijepljenju i potvrde o izlječenju mogu biti na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi. Dodatno za cjepiva je da ona moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta dostupnom na LINKU.

Putnici koji dolaze iz visokorizičnih područja te u zemlju ulaze s negativnim rezultatom PCR ili brzog antigenskog testa, a ne posjeduju jednu od ranije navedenih potvrda, moraju se bez odgađanja uputiti u samoizolaciju (karantenu) u vlastiti dom ili neki drugi prigodan smještaj i tamo boraviti 10 dana. Osim navedenog, kao i ostali putnici moraju izvršiti registraciju za ulazak putem portala dostupnog na LINKU.


Samoizolacija se prekida najranije peti dan, računajući od dana ulaska u zemlju, u trenutku kada se na portalu dostupnom na LINKU dostavi dokaz o negativnom rezultatu testa na COVID-19. Za osobe mlađe od 12 godina, samoizolacija se automatski okončava istekom petog dana nakon ulaska u zemlju.


Putnici u tranzitu oslobođeni su od obveze samoizolacije (karantene) i digitalne najave ulaska ako se nisu nepotrebno zadržavali na visokorizičnom području ili području s mutiranom varijantom virusa (nepotrebnim zadržavanjem se ne smatra npr. točenje goriva na benzinskim crpkama, odlazak na toalet i sl.).


Ova loša vijest sigurno neće doprinijeti većem broju putnika na linijama između Hrvatske i Njemačke na kojima u studenom planiraju prometovati aviokompanije poput Croatia Airlinesa, Lufthanse, Ryanaira i Eurowingsa.

Navedenim strogim mjerama i pravilima ulaska u Njemačku bi posebno mogla biti pogođena i dugoočekivana međunarodna linija iz Osijeka.


Naime, kako smo već pisali domaći nacionalni prijevoznik Croatia Airlines planira prometovati na liniji između Osijeka i Munchena od 15. studenog ove godine. Najavljeni su letovi koji bi se trebali odvijati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom.


Prije puta u Njemačku svakako savjetujemo posjetiti web stranicu njemačkog Saveznog ministarstva zdravstva, ali i dio namijenjen govornicima hrvatskog jezika (upute dostupne na LINKU)!

bottom of page