Njemačka savezna vlada želi prodati dio svojih udjela u Lufthansi

Na ljeto 2020. godine Njemačka je kupila gotovo 25% udjela Lufthanse kako bi financijski stabilizirala najvećeg njemačkog i jednog od najvećih europskih avioprijevoznika. Prema pisanju njemačkih medija (Frankfurter Allgemeine Zeitung i Der Spiegel), savezna vlada Njemačke planira u narednim tjednima smanjiti svoje udjele u Lufthansi te tako ostvariti profit.

Njemačka financijska agencija objavila je da će zahvaljujući pozitivnom razvoju financijske situacije i pozitivnom trendu u poslovanju Lufthanse, njemački Fond za stabilizaciju gospodarstva (Wirtschaftsstabilisierungsfonds - “WSF“) smanjiti svoje udjele za najviše 25%.


WSF je utemeljen u ožujku 2020. godine kao odgovor Njemačke na ekonomsku krizu uzrokovanu COVID-19 pandemijom te mu je glavna svrha bila osigurati financijsku pomoć za tvrtke iz realnog sektora kao što je i Lufthansa.

Podsjetimo se kako je i Lufthansa, kao i mnoge druge aviokompanije diljem svijeta, bila izložena visokim financijskim gubicima uslijed pandemije koronavirusa te je čak u travnju 2020. godine objavila kako razmatraju i opcije postupka proglašenja bankrota.


Međutim, nakon te objave njemačkog nacionalnog prijevoznika pojavile su se vijesti kako bi Lufthansi mogla biti dodijeljena značajna financijska sredstva, a sve kako bi prebrodili financijsku krizu. Krajem svibnja 2020. godine Lufthansa grupacija izdala je priopćenje u kojem su naveli kako su postigli dogovor s njemačkom vladom, odnosno s WSF-om o paketu gospodarske pomoći u ukupnom iznosu od 9 milijardi eura.

Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, WSF planira smanjiti svoje udjele u Lufthansi s 20% na 15% u narednim tjednima. Dakle, Njemačka planira prodati udjele koje je stekla 2020. godine, a čija je vrijednost tada bila procijenjena na otprilike 300 milijuna eura. Sadašnja vrijednost navedenih udjela procjenjuje se na više od 1 milijarde eura!


U svakom slučaju, savezna vlada Njemačke i dalje ostaje jedan od najvećih i najbitnijih dioničara Lufthanse te planira i dalje pridonositi stabilnosti ove svjetski poznate aviokompanije.