top of page

Nizozemska vlada utrostručuje porez na kupovinu avionskih karti

Od siječnja 2023. godine putnici će plaćati gotovo trostruko veći porez na kupljenu kartu ako se odluče letjeti zrakoplovom iz Nizozemske. Kako prenose brojni strani mediji, uključujući nizozemski De Telegraaf, trenutno putnici plaćaju 7,95 eura po kupljenoj karti dok će od siječnja 2023. godine plaćati čak 28,58 eura po istoj toj kupljenoj karti!

Ovakva odluka nizozemske vlade došla je kao rezultat zelenih politika i koalicijskog dogovora postignutog između vladajućih stranaka. Nizozemska bi ovakvom odlukom trebala povećati prihod od poreza na zrakoplovne karte s dosadašnjih približno 200 milijuna eura na preko 600 milijuna eura u 2023. godini.


Odluka o povećanju poreza na zrakoplovne karte će se primjenjivati na putnike koji lete iz nizozemskih zračnih luka dok se neće odnositi na putnike u transferu niti na djecu ispod 2 godine starosti. Također, ova odluka se ne odnosi na teretne letove i generalnu avijaciju.

Nizozemska vlada navodi kako je cilj ove mjere da se u vidu zaštite okoliša dio putnika suzdrži od putovanja, a da se dio putnika umjesto na let zrakoplovom odluči na korištenje drugih sredstava prijevoza poput vlaka ili čak da se odluče na putovanja iz stranih zračnih luka.


Odmah na prvu ova mjera nizozemske vlade djeluje možda prejednostavna i ishitrena, budući da se odnosi na sve zrakoplovne karte neovisno o samoj destinaciji putovanja. Zar se treba isti porez primjenjivati neovisno o tome leti li putnik primjerice iz Nizozemske prema Frankfurtu ili dalekom Seoulu? Što s destinacijama prema kojima nema odgovarajuće alternative zrakoplovnom prijevozu? Koja je razlika između primjerice putnika na redovnoj liniji ili putnika koji koristi usluge unutar sektora generalne avijacije?


Svakako ostaje za vidjeti kako će se ova mjera odraziti na avijacijski sektor u Nizozemskoj koji se kao i svugdje drugdje u svijetu još uvijek pokušava vratiti u puni pogon nakon poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID-19 virusa i brojnih putničkih restrikcija.

bottom of page