Nizozemska vlada planira značajno ograničiti broj letova u zračnoj luci Schiphol!

Nizozemska vlada nastavlja poduzimati mjere i donositi odluke kojima ograničava ili čini zrakoplovni prijevoz manje atraktivnim za putnike, a sve kako bi proveli najavljene ciljeve zelenih politika. Nakon odluke kojom se porez na putničke karte utrostručuje za sve putnike koji planiraju letjeti iz Nizozemske od 1. siječnja 2023. godine (za više klikni na LINK), Nizozemska vlada planira ograničiti i ukupan broj letova u amsterdamskoj zračnoj luci na maksimalno 440.000 letova godišnje!

Zračna luka Schiphol bila je 3. najprometnija zračna luka po broju putnika u 2019. godini, ispred nje su se tada našli samo londonski Heathrow i pariški Charles de Gaulle. Kako sada stvari stoje i sukladno najavama nizozemske vlade izgleda kako će amsterdamska zračna luka sve teže držati korak s konkurencijom.


Naime, prvotni plan je bio ograničiti broj godišnjih letova na 540.000, no s vremenom uslijedile su sve restriktivnije odluke te je novi plan nizozemske vlade srezati broj letova s 500.000 na samo 440.000 letova godišnje!


Razlog za ovakvu strogu i restriktivnu odluku je nastojanje nizozemske vlade da smanji buku i učini okolinu zdravijom za lokalno stanovništvo, budući da se zračna luka Schiphol nalazi u visoko urbaniziranom području i u jednom od najprometnijih dijelova zemlje te aerodromske aktivnosti imaju negativne učinke na one koji žive u blizini.

Prve reakcije zrakoplovnih prijevoznika i ostalih kompanija koje bi trebale biti pogođene ovom odlukom već se mogu čuti, a ostaje za vidjeti hoće li se netko odlučiti i na daljnje korake.


Posljedice ovakve odluke će sigurno osjetiti kako putnici, tako i zračni prijevoznici, zračna luka Schiphol, kompanije koje se bave prijevozom tereta, ali i širi krug sudionika uključenih u zrakoplovni ekosistem Europe. Stoga, ne treba čuditi ako posljedice ovakve odluke budu redukcije manje isplativih letova prema različitim europskim i svjetskim destinacijama.


Redukcije broja letova na Schipholu kao jednom od najprometnijih europskih čvorišta mogle bi imati i utjecaja na sve putnike koji iz Hrvatske putuju prema Amsterdamu te dalje preko Amsterdama prema drugim svjetskim destinacijama.


Nastavit ćemo pratiti razvoj situacije te vas pravovremeno obavijestiti o eventualnim izmjenama na linijama prema Hrvatskoj!