top of page

Nezgoda zrakoplova hrvatskog avioprijevoznika u Belgiji

Zrakoplov hrvatskog avioprijevoznika JungSky tipa Cessna 525A CitationJet CJ2 (reg. oznake 9A-JSC) imao je nezgodu prilikom slijetanja u Zračnu luku Antwerp u Belgiji.

Photo: Menno Swart/Twitter

Zrakoplov JungSkya, privatne hrvatske aviokompanije sa sjedištem u Zagrebu, sinoć je (30.01.2021.) na letu iz Napulja za Antwerp u Belgiji imao nezgodu prilikom slijetanja u spomenutu belgijsku zračnu luku.


Zrakoplov se nije zaustavio na uzletno-sletnoj stazi već na travnatoj površini iza kraja piste. Nezgoda se dogodila u 20 sati i 57 minuta po lokalnom vremenu, ozlijeđenih nema. Kao razlog spominje se kasni "touchdown".

Photo: Menno Swart/Twitter

Belgijska agencija za civilno zrakoplovstvo pokrenula je istragu. Svi najavljeni letovi prema Zračnoj luci Antwerp sinoć su nakon spomenutog incidenta preusmjereni u Zračnu luku Maastricht.


Dobili smo i odgovor na upit iz aviokompanije:

Možemo potvrditi da je u subotu, 30. siječnja 2021., u 20:57 po lokalnom vremenu naš zrakoplov registarskih oznaka 9A-JSC nakon slijetanja u zračnoj luci u belgijskom Antwerpenu u otežanim vremenskim uvjetima izletio s uzletno-sletne staze na travnatu površinu. U zrakoplovu je uz dvočlanu posadu bio jedan putnik, a niti putnik niti posada nisu ozlijeđeni. U ovom trenutku, zrakoplov je u hangaru u Antwerpenu na inspekciji ovlaštene organizacije za održavanje tog tipa zrakoplova, službena istraga je u tijeku te ćemo u narednim danima imati više informacija o uzrocima ovog događaja.

Kompanija je osnovana 2009. godine, Flotu čine dva Cessna 525A CJ2 mlažnjaka s kojima prometuju na destinacije diljem Europe i sjeverne Afrike, a godišnje odrade više od 1.200 letova i to na više od 200 različitih zračnih luka u 40-tak različitih zemalja. Letove obavlja dvočlana posada, kapetan posade i kopilot. Zrakoplovna baza, kao i sjedište kompanije je u Zagrebu.

bottom of page