top of page

Nemojte propustiti let zbog nepažnje

Iako možda niste znali, gotovo ste sigurno bili na letu koji je u codeshare-u, a vjerojatno ste i kupili kartu koju možda ne bi bilo moguće kupiti da codeshare ugovori ne postoje.

Svaki komercijalni let ima svoju oznaku koja se sastoji od dva slova aviokompanije (IATA kod Croatia Airlinesa je OU) i određenih brojeva. Npr. oznaka jednog od leta Croatia Airlinesa na liniji Zagreb - Dubrovnik je OU664 gdje je OU kod Croatia Airlinesa, a 664 broj samog leta. Jednostavnom pretragom na internetu, ako upišete navedeno, dobiti ćete informaciju da se radi o letu spomenute kompanije iz Zagreba za Dubrovnik.


Isto tako, kada dođete u bilo koju zračnu luku na svijetu i pogledate velike ekrane na kojima stoje najavljeni letovi u dolasku i odlasku, vidjet ćete da se oznake i brojevi mijenjaju. Zašto? Upravo zbog codeshare ugovora između aviokompanija. Za primjer, let Croatia Airlinesa iz Zagreba za Frankfurt nosi oznaku OU416, no uz njega će se pojaviti i oznaka UA7269, LH6002 te OZ9374. UA je kod američkog United Airlinesa, LH Lufthanse, dok je OZ kod južnokorejske Asiane Airlines. Znači li to da za Frankfurt u isto vrijeme iz Zagreba polijeću tri zrakoplova? Ne, let je samo jedan i obaviti će ga Croatia Airlines. Zbog potpisanog codeshare ugovora između Croatia Airlinesa, Lufthanse, Uniteda i Asiane, bit će prikazani i njihovi kodovi za taj let. Dakle, let je samo jedan, a obavlja ga jedna od kompanija od navedenih, u ovom slučaju hrvatska nacionalna aviokompanija.


Dolazimo do ključnog dijela, što je uopće codeshare let? Codeshare let je komercijalni let koji obavlja jedna kompanija a na tržištu ga reklamiraju i prodaju i druge aviokompanije. Codeshare ugovor vam zapravo omogućava da iz Zagreba kupite jednu kartu za New York, preko Frankfurta, United Airlinesom, iako ova američka kompanija ne leti za Zagreb i na legu Zagreb - Frankfurt koristit ćete usluge Croatia Airlinesa, isto vrijedi i u slučaju Asiane, koja vam na ovaj način omogućuje da kupite kartu za Seul na njenoj web stranici, a prvi let odraditi će druga aviokompanija. Lufthansa također leti u Zagreb, no kako bi svojim putnicima omogućila više izbora, u codeshare-u je sa Croatia Airlinesom na ovoj liniji. Kompanije uglavnom imaju codeshare ugovore sa aviokompanijama koje se nalaze unutar iste grupacije, odnosno alijanse.


LINK - Što su zrakoplovne alijanse i koje pogodnosti nude putnicima?

Ukoliko na web stranici United Airlinesa potražite kartu iz Zagreba za New York, United će vam ponuditi jednu kartu sa dva leta, odnosno jednim presjedanjem, u ovom slučaju u Munchenu. Prvi će let obaviti Croatia Airlines, dok će na drugom letu biti američki United Airlines, pod detaljima same rute imate navedeno da je operater prvog leta upravo Croatia Airlines. Dakle let iz Zagreba za Munchen imati će i oznaku United Airlinesa.

Printscreen www.united.com

Isto vrijedi i za Asianu Airlines, ukoliko na njihovom webu želite kupiti kartu iz Zagreba za Seul, prikazati će vam se sljedeće:

Printscreen flyasiana.com

Dakle, prvi će let (Zagreb - Frankfurt) za Asianu obaviti Lufthansa, a zatim ćete u Frankfurtu otići na let Asiane za Seul.


Postoje razne opcije, za primjer, na webu Croatia Airlinesa možete kupiti kartu za Munchen, na webu će to biti prikazano na sljedeći način:

Printscreen croatiaairlines.com

U ovom slučaju na službenoj stranici Croatia Airlinesa kupili ste kartu Lufthanse na liniji Zagreb - Munchen a na njoj će prometovati zrakoplov Germanwingsa kojeg je u najam uzela Lufthansa. Dakle, karta kupljena kod jednog avioprijevoznika, let je druge, a zrakoplov treće aviokompanije!


Postoje dva bitna pojma u avijaciji vezana uz ovaj tip ugovora. Operating carrier je pojam koji se koristi u avioindustriji i označava aviokompaniju koja obavlja let, dok je marketing carrier pojam koji se koristi za kompaniju koja nema nikakve veze sa samim letom u operativnom smislu, već ga reklamira i prodaje.


Postoji nekoliko različitih verzija codeshare ugovora koje aviokompanije koriste:


1.) Block space codeshare: u ovom slučaju marketing carrier (dakle kompanija koja neće obaviti let) zakupljuje od operating carriera (kompanije koja će obaviti let) određeni broj sjedala na svakom letu. Kompanija koja zakupljuje sjedala na takav način uglavnom plaća određenu fiksnu cijenu te kompanija koja obavlja let ne može prodavati sjedala koja je prodala drugoj. Ovakav princip codeshare ugovora je rjeđi od ostalih tipova ugovora, no također se koristi.


2.) Free flow codeshare: sistemi dvije aviokompanije razmjenjuju podatke u stvarnom vremenu putem različitih sustava. Sve klase dostupne su za prodaju kod obje aviokompanije i bilo koja kompanija može prodati koliko god sjedala želi na određenom letu.

3.) Capped free flow: gotovo isto kao i prethodni tip, ali postoji maksimalni broj sjedala koji kompanija koja ne obavlja let može prodati.


Zapamtite, kada kupujete svoju avionsku kartu na njoj će biti navedeno tko obavlja let. Sve aviokompanije prilikom kupnje nude informacije o tipu zrakoplova na liniji, trajanju samog leta, kao i o tome koja kompanija obavlja sami let (uglavnom navedeno pod Operated by).


Za vas je jedino bitno da imate svoju potvrđenu kartu i da znate s kojom kompanijom putujete kako se slučajno ne bi zabunili u zračnoj luci i čekali poziv na ukrcaj na krivom gateu. Ne pišemo vam ovo bez razloga, znamo da se to događa gotovo na dnevnoj bazi a kada se to dogodi - sami ste za to krivi jer se niste dovoljno dobro informirali i tada ćete, vrlo vjerojatno, morati kupiti novu kartu. Naravno, kompanija vam je sve navela u Uvjetima kupnje koje ste prihvatili, ali vrlo vjerojatno ne i pročitali. Ovo je vjerojatno najgori mogući način za propustiti let i izgubiti novce, sve zbog nedostatka informiranosti.


Kako puno hrvatskih građana živi i radi u inozemstvu, mnogi od njih kupuju aviokarte svojim roditeljima i dovode ih u posjetu. Putnici koji nisu navikli na putovanje zrakoplovom i općenito funkcioniranjem zračnih luka i aviokompanija vrlo se teško snalaze u ovakvim situacijama i često im se događaju propusti poput ovog, stoga je vrlo važno informirati osobe kojima kupujete aviokartu o svim bitnim detaljima, a ako je let codeshare - smatrajte to bitnim.


Kako bi izbjegli ovakve slučajeve u budućnosti, kao i sve ostale neugodne situacije koje propuštanje leta donosi, nadamo se da će vam ovaj članak pružiti osnovno znanje o codeshare letovima.

bottom of page