Nema dogovora u SAS-u, štrajk se nastavlja

Letačko osoblje Scandinavian Airlinesa udruženo u sindikat još uvijek nije postiglo dogovor s managementom aviokompanije. Štrajk se nastavlja,

Photo: SAS

Sindikati i uprava aviokompanije započeli su pregovore no isti još uvijek nisu doveli do rješenja i završetka štrajka. Pregovori su započeli jučer ujutro, no do večeri nije postignut nikakav dogovor, pa SAS nastavlja s brojnim otkazivanjima planiranih letova, pri čemu se najveći broj letova prema Hrvatskoj otkazuje prema Zračnoj luci Split. Naime, SAS u špici ljetne sezone ima najavljeno više od 10 letova dnevno, što na redovnim, što na charter linijama iz brojnih odredišta iz Skandinavije.


Pregovori se nastavljaju i danas, uz nadu da će dogovor danas ujedno biti i postignut. Telefonske linije SAS-a su preopterećene, čekanje na javljanje operatera je prosječno čak dva sata, dok se na chatu čeka na uspostavu veze i do 90 minuta.

Kompanija je izdala priopćenje u kojem navodi da je trenutni štrajk, koji je započeo, podsjećamo, 04. srpnja, izazvao značajne udarce na likvidnost i cjelokupnu financijsku stabilnost same aviokompanije, pritom dovodeći u pitanje mogućnost daljnjeg funkcioniranja cijele kompanije.


Do danas, zbog štrajka je otkazano više od 2550 letova te je otkazivanjima obuhvaćeno više od 270 tisuća putnika. Štrajk u brojkama aviokompaniju košta između 10 do 13 milijuna eura dnevno, što zbog izgubljene zarade, što zbog velikih troškova zbrinjavanja putnika na druge letove.


SAS je i danas otkazao svih 8 letova prema i iz Splita, dok ih je za sutra trenutno otkazano četiri, uz veliku vjerojatnost da će i drugi letovi biti otkazani. Prema Dubrovniku i Puli trenutno nema otkazivanja, a u Splitu se putnici preusmjeravaju na letove Croatia Airlinesa, Lufthanse, Norwegiana i KLM-a.