top of page

Nedjeljni promet u hrvatskim zračnim lukama

Kako se ljetni red letenja bliži svome kraju, a temperature bivaju sve niže, tako se i polako smanjuje promet u hrvatskim zračnim lukama. No, valja istaknuti kako hrvatske zračne luke, barem tri najprometnije, nude i dalje veliki broj destinacija prema kojima se može letjeti prema i iz Hrvatske. Vjerujemo kako se na listi destinacija i aviokompanija moglo pronaći nešto odgovarajuće za svakog putnika, kako one koji traže jeftine karte i destinacije za izlet, tako i one koji iz Hrvatske traže legacy prijevoznike i konekcije prema dalekim destinacijama.

Photo: Duje Klarić/Cropix/Ilustracija
Zračna luka Split

Splitska zračna luka je odradila odličnu ljetnu sezonu te će gotovo sigurno biti najprometnija hrvatska zračna luka u 2021. godini, osim ako se ne dogodi čudo te zagrebačka zračna luka u listopadu, studenom i prosincu ne sruši sve rekorde. Svakako nam je drago vidjeti da iako se ljetni red letenja bliži svome kraju i ove nedjelje zabilježen je respektabilan broj destinacija prema kojima se moglo letjeti iz Splita.

Destinacije prema kojima se moglo letjeti iz Splita ove nedjelje (17.10.2021.)

Iz Splita se ove nedjelje moglo letjeti prema 16 stranih odredišta, odnosno 10ak različitih europskih država. Od domaćih odredišta iz Splita se moglo letjeti jedino u Zagreb prema kojem je prometovala Croatia Airlines.


Najveći broj letova u splitskoj zračnoj luci zabilježio je najveći domaći avioprijevoznik, sveukupno 8 odlaznih letova prema 4 različite destinacije. Croatia Airlines prometovala je prema Zagrebu (5 odlaznih letova), Munchenu, Frankfurtu i Rimu.


Od stranih zrakoplovnih prijevoznika iz Splita su letjeli Eurowings prema Stuttgartu, Hamburgu i Dusseldorfu, EasyJet prema Baselu, Bristolu, Londonu (Luton) i Glasgowu, Luxair prema Luxembourgu, Jet2 prema Londonu (Stansted) i Birminghamu, Condor prema Frankfurtu i Dusseldorfu, Austrian prema Beču, Lufthansa prema Munchenu i Frankfurtu, KLM prema Amsterdamu (2 odlazna leta), Transavia prema Parizu (Orly) i Ryanair prema Dublinu.

Zračna luka Zagreb

Zagrebačka zračna luka preuzela je prvenstvo u broju dostupnih destinacija prema kojima se moglo letjeti ove nedjelje iz pojedine hrvatske zračne luke. Navedeno nas i ne iznenađuje, budući da je to bio slučaj svih ovih godina kada se ljetna sezona bližila kraju, a naročito tijekom zimskog reda letenja.

Destinacije prema kojima se moglo letjeti iza Zagreb ove nedjelje (17.10.2021.)

Iz Zagreba se ove nedjelje moglo putovati prema 26 različitih stranih destinacija i prema 4 domaće destinacije. Iako, pravilnije bi bilo reći da se moglo letjeti u 26 različite zračne luke, budući da su se na listi destinacija mogli naći Hahn, Beauvais, Charleroi, Ciampino i Stansted, a zapravo se radi o zračnim lukama u koje leti Ryanair i koje u najvećoj mjeri gravitiraju prema centrima poput Frankfurta (FRA), Pariza (CDG), Brusselsa (BRU), Rima (FCO) i Londona (LHR).


Uvjerljivo najzaposlenija aviokompanija u Zagrebu bila je Croatia Airlines koja je iz Zagreba prometovala prema europskim destinacijama poput Munchena, Dublina, Frankfurta, Copenhagena, Beča, Brusselsa, Amsterdama, Pariza, Sarajeva, Zuricha, Rima (via Split i Dubrovnik), Athene (via Dubrovnik). Od domaćih destinacija Croatia Airlines letjela je prema Splitu, Dubrovniku i Puli (via Zadar).


Irski niskotarifni avioprijevoznik po broju letova bio je druga najzaposlenija aviokompanija u zagrebačkoj zračnoj luci te je letio iz Zagreba prema Londonu (Stansted), Frankfurtu (Hahn), Rimu (Ciampino), Brusselsu (Charleroi), Parizu (Beauvais), Gothenburgu i Milanu (Orio).


Od ostalih aviokompanija prema i iz Zagreba letjeli su KLM (2 puta Amsterdam), Turkish (2 puta Istanbul), Eurowings (Keln i Stuttgart), Lufthansa (2 puta Frankfurt), AirFrance (Pariz), Windrose (Kijev), TAP Portugal (Lisabon), British (London), Austrian (Beč), LOT (Varšava) i AirSerbia (Beograd).

Zračna luka Dubrovnik

Dubrovačka zračna luka bila je kao i u većini slučajeva treća najzaposlenija hrvatska zračna luka s obzirom na broj letova ove nedjelje. Dubrovnik je bio povezan s 20 europskih destinacija te sa Zagrebom kao jedinom domaćom destinacijom.

Destinacije prema kojima se moglo letjeti iz Dubrovnika ove nedjelje (17.10.2021.)

Domaći zrakoplovni prijevoznik letio je iz Dubrovnika prema Zagrebu (5 odlaznih letova), Atheni, Frankfurtu, Munchenu, Parizu (CDG) i Rimu. Od stranih avioprijevoznika letjeli su Eurowings prema Hamburgu, Dusseldorfu, Kelnu i Berlinu, EasyJet prema Amsterdamu, Londonu (Gatwick) i Bristolu, Jet2 prema Newcastleu, Londonu (Stansted), Edinburghu, Manchesteru i Leedsu, British prema Londonu (2 odlazna leta), Lufthansa prema Frankfurtu i Munchenu, Transavia prema Parizu (Orly), KLM prema Amsterdamu, Ryanair i Austrian prema Beču, Iberia prema Madridu, Aeroflot prema Moskvi te Finnair prema Helsinkiju.

Zračna luka Zadar

Zadarska zračna luka zabilježila je značajan broj letova ove nedjelje. Iz Zadra se moglo letjeti prema 12 europskih destinacija. Od domaćih odredišta zrakoplovima Croatia Airlinesa moglo se letjeti prema Puli i Zagrebu.

Destinacije prema kojima se moglo letjeti iz Zadra ove nedjelje (17.10.2021.)

Ove nedjelje Ryanair je u Zadru, kao jednoj od svojih baza, zabilježio uvjerljivo najveći broj letova u odnosu na ostale zrakoplovne prijevoznike. Ryanair je letio iz Zadra prema Edinburghu, Krakowu, Vaxjou, Marseilleu, Dublinu, Budimpešti, Eindhovenu, Poznanu, Varšavi (Modlin) i Rimu (Ciampino).


Uz Ryanair i domaćeg avioprijevoznika u Zadru su ove nedjelje prometovali i Eurowings prema Stuttgartu te Lufthansa prema Frankfurtu.

Zračna luka Pula

Pula je također još uvijek povezana s određenim europskim destinacijama. Iz Pule se ove nedjelje moglo letjeti prema 4 različite europske destinacije zrakoplovima stranih aviokompanija, a od domaćih destinacija prema Zagrebu zrakoplovima Croatia Airlinesa.

Destinacije prema kojima se moglo letjeti iz Pule ove nedjelje (17.10.2021.)

Iz Pule su prometovali Lufthansa prema Munchenu, Eurowings prema Kelnu, Aeroflot i S7 Airlines prema Moskvi (Sheremetyevo i Domodedovo) te Ryanair prema Londonu (Stansted).


Rijeka je zabilježila let Croatia Airlinesa na liniji iz Munchena dok Osijek i Brač nisu imali redovnih linija ove nedjelje.

bottom of page