top of page

Nastavlja se saga oko domaćih linija, država se vratila s godišnjeg odmora

Apsurdna priča oko domaćeg PSO programa dobiva svoj nastavak - Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici, 01. rujna, donijela odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2022. do 2026. godine za sklapanje ugovora o obvezi obavljanja domaćeg linijskog zračnog prijevoza.

Vlada je na sjednici održanoj 01. rujna donijela odluku kojom će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture napokon potpisati ugovor s Croatia Airlinesom i Trade Airom za obavljanje domaćeg linijskog zračnog prijevoza. Cijeli projekt PSO programa u problemima je već godinama, a posljednji događaji vezani uz isti pokazuju potpunu nefunkcionalnost i neodgovornost nadležnih institucija.


Naime, Vlada je još u lipnju ove godine donijela odluku kojom je novi PSO program trebao stupiti na snagu od 04. srpnja ove godine, čime bi se domaći linijski zračni prijevoz (onaj koji je do svibnja obavljao Trade Air) nastavio obavljati u samoj špici ljetne sezone. Kako je državna uprava morala otići na zasluženi godišnji odmor, posao nije završen, Trade Air nije sklopio ugovor s nadležnim ministarstvom a domaće su zračne luke ostale bez sljedećih linija:

  • Osijek - Zagreb - Osijek,

  • Osijek - Rijeka - Osijek,

  • Osijek - Zadar - Osijek,

  • Osijek - Pula - Split - Pula - Osijek,

  • Zadar - Rijeka - Zadar, i

  • Rijeka - Split - Dubrovnik - Split - Dubrovnik.

Podsjećamo, odlukom Vlade Republike Hrvatske od 01. rujna ove godine, dva će spomenuta avioprijevoznika za obavljanje redovnog prometa na linijama unutar Republike Hrvatske dobiti ukupno 592.325.798,88 kuna za četiri godine operacija. Radi se, naravno, o novcima hrvatskih poreznih obveznika. Ministar Butković s ponosom je najavio kako će vlada HDZ-a osigurati kontinuitet domaćih linija, no iste su u prekidu još od svibnja.


Kako se radi o linijama na kojima aviokompanije ne bi prometovale jer nemaju komercijalnog interesa, a iste su važne za povezanost regija unutar Republike Hrvatske, država nije osigurala ni kontinuitet, niti mogućnost zarade na subvencioniranim linijama. Naime, u samoj špici ljetne sezone gotovo su sve linije popunjene, što zbog domaćih, što zbog stranih turista, a ovog ljeta ih nema u prometu isključivo zbog tromosti i neodgovornosti birokracije.


Podsjećamo, novi je PSO natječaj trebao biti raspisan još u listopadu 2019. godine, no to se nije dogodilo. Iz Ministarstva su nam nakon 7 ponovljenih upita odgovorili kako natječaj nije raspisan zbog globalne pandemije koja je, podsjećamo, krenula u Kini u prosincu 2019. godine. Nakon toga iz nadležnog Ministarstva na temu PSO programa nisu bili spremni za razgovor. Dodajmo tome da je natječaj za novo četverogodišnje razdoblje objavljen 25. listopada 2021. godine, uz kašnjenje od svega dvije godine.

Osim što je program u kašnjenju već godinama te mjesecima u prekidu, netko je od državnih namještenika prepisao raniji program (bez analiziranja rezultata programa aktivnog do svibnja) te novi četverogodišnji program sadrži samo novu liniju Osijek - Zadar - Osijek (jednom tjedno, ljeti!) te, blago rečeno, nelogičnu liniju Zadar - Rijeka - Zadar, također jednom tjedno, samo ljeti. Na liniji će se uvesti veći zrakoplovi koji će naravno više koštati samu državu (odnosno nas, porezne obveznike).


Cijela je stručna javnost bila svjesna činjenice kako na liniji Osijek - Zagreb - Osijek koja prometuje čak 6 puta tjedno ni ranijih 19 sjedala gotovo nikad nije bilo popunjeno. Dapače, na društvenim se mrežama često moglo naći iskustva putnika koji su na ovoj liniji bili sami u zrakoplovu. Država će zadržati 6 tjednih letova na ovoj liniji i u sljedeće četiri godine, a na njoj će prometovati veći zrakoplov. Putnika će teško biti više, no na liniji će se trošiti značajno više novaca hrvatskih poreznih obveznika.


Rasipanje javnim odnosno našim novcem se nastavlja. Odgovorna osoba u navedenom ministarstvu, gospodin Butković, u međuvremenu je nagrađen za svoj rad tako da je postao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske

bottom of page