Najavljene dvije nove linije za Split

Dva poznata niskotarifna avioprijevoznika, mađarski Wizzair i španjolski Vueling, najavili su nove linije prema Zračnoj luci Split.

Mađarski Wizz Air i španjolski Vueling u ovogodišnjem ljetnom redu letenja uvode nove linije prema splitskoj zračnoj luci. Oba avioprijevoznika već godinama u ljetnim mjesecima prometuju prema Splitu na više međunarodnih linija.


Vueling će tako od 17. lipnja ove godine uvesti redovnu liniju između Splita i Pariza (Zračna luka Orly) te na njoj najavljuje dva leta tjedno, svakog utorka i nedjelje. Linija bi trebala prometovati gotovo do kraja listopada, s time da je u listopadu dostupan tek jedan let tjedno, nedjeljom.


Na liniji su najavljeni zrakoplovi tipa A320 pa će na ovoj novoj liniji Vuelinga u razdoblju od lipnja do listopada biti dostupno više od 12.500 sjedala.

Mađarski Wizz Air najavio je prvu novu liniju prema Hrvatskoj u ovoj ljetnoj sezoni. Radi se o redovnoj sezonskoj liniji Vilnius - Split - Vilnius koja će također s prometom započeti u lipnju.


Prvi let najavljen je za 13. lipanj, najavljena su dva leta tjedno, svakog ponedjeljka i petka, do kraja rujna, 23.09. Na liniji će prometovati zrakoplovi tipa A320 te A321, koji u floti ovog avioprijevoznika imaju kapacitet od 180 odnosno 230 sjedala u putničkoj kabini.


Wizz Air je ovo prva najava nove sezonske linije prema Hrvatskoj za ovu godinu, a uskoro bi trebalo biti još noviteta. Naime, više je hrvatskih zračnih luka u finalnim pregovorima s ovim niskotarifnim avioprijevoznikom oko pokretanja sezonskih linija prema Hrvatskoj još u ovoj ljetnoj sezoni, a prednost naših aerodroma leži u činjenici da je ovaj avioprijevoznik neočekivano dobio dodatne slobodne kapacitete. Naime, izbijanjem rata u Ukrajini Wizz Air je, baš kao i svi drugi avioprijevoznici, otkazao letove prema toj državi, a samo iz glavnog grada Kijeva ovog su ljeta trebali prometovati na više od 100 međunarodnih linija iz dvije zračne luke (Boryspil i Zhulyany).


Avioprijevoznik sada žurno radi na zapošljavanju viška kapaciteta za ovo ljeto, što je definitivno prednost hrvatskih zračnih luka, osobito Zračne luke Osijek prema kojoj je ovaj prijevoznik već prometovao.