Najavljen novi štrajk kod Ryanaira

Piloti Ryanaira bazirani u Francuskoj i Belgiji najavljuju dvodnevni štrajk za vikend, 23. i 24. srpnja ove godine.

Ryanair ponovno ima probleme s osobljem baziranim u Belgiji i Francuskoj. Kako avioprijevoznik ranije izašao u susret osoblju koje je zaposleno u spomenutim zemljama, priprema se novi štrajk za subotu i nedjelju, 23. i 24. srpnja ove godine. Zahtjevi radnika ostaju isti - primjena lokalnog zakona o radu na radne uvjete kod avioprijevoznika.


Lista otkazanih letova za sada još nije dostupna, no očekuju se i otkazivanja i značajna kašnjenja navedenog vikenda. Ovo će vrlo vjerojatno obuhvatiti i letove prema Hrvatskoj, osobito prema Puli i Rijeci s obzirom na to da letačko osoblje dolazi iz spomenutih baza na određenim linijama prema dvije spomenute zračne luke.


Zahtjevi osoblja se nisu promijenili, no odlučnost na štrajk je značajno veća u odnosu na prethodni koji je završio bez dogovora između sindikata i prijevoznika.


Osim problema s obračunom plaće, radnici se žale na činjenicu da u zemlji nemaju ljudske resurse kojima se mogu obratiti i koji bi pratili lokalno zakonodavstvo, a problem je i management kompanije koji ignorira zahtjeve sindikata u Francuskoj i Belgiji.


CEO Ryanaira je u nedavnom intervjuu izjavio kako je ovog ljeta Ryanair otkazao svega 25 letova što je bila, naravno, kriva informacija. Samo za navedenog štrajka u lipnju, otkazano je više od 450 letova. Kabinsko osoblje u dvije spomenute zemlje još nije odlučilo hoće li se pridružiti navedenom štrajku.