top of page

Najavljen štrajk Vuelinga, mogao bi trajati do siječnja

Kabinsko osoblje Vuelinga bazirano u Španjolskoj planira štrajkati svakog petka, subote, nedjelje i ponedjeljka u razdoblju od 01. studenog ove do 31. siječnja sljedeće godine.

Kabinsko osoblje Vuelinga, niskotarifnog avioprijevoznika, planira štrajkati od petka do ponedjeljka te dodatno blagdanima u razdoblju od 01. studenog ove do kraja siječnja sljedeće godine, nezadovoljni radnim uvjetima, a prvenstveno plaćom u kompaniji.


Sindikati su htjeli izbjeći štrajk pregovorima s upravom, no kompanija, navode, nema sluha za njihove zahtjeve, pa će se štrajk osoblja ponavljati iz tjedna u tjedan do kraja siječnja sljedeće godine, ili do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Kabinsko osoblje traži povećanje plaće od 13,6% za ovu godinu, no prijevoznik to odbija navodeći da bi se time drastično smanjila konkurentnost niskotarifnog avioprijevoznika prema drugim prijevoznicima, te također navodi da je plaća kabinskom osoblju povećana za 6.5% u siječnju 2021. godine.


Vueling je u posljednje dvije godine zbog krize u avioindustriji generirao gubitak od preko 1,000 milijuna eura, te povećao svoj dug na ukupno 260 milijuna eura.


Vueling ljeti leti prema Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, najavljeni štrajk neće utjecati na letove između Zagreba i Barcelone s obzirom na to da se radi o sezonskoj liniji te ista završava s prometovanjem 29. listopada. Međutim, Vueling planira letove između Barcelone i Dubrovnika u zimskom redu letenja, osobito kroz prosinac. Ako ne dođe do ranijeg dogovora, štrajk bi mogao ugroziti redovne operacije nedjeljom na ovoj liniji.

bottom of page