top of page

Najavljen štrajk pilota Brussels Airlinesa, ali i zemaljskog osoblja u Brusselsu

Osim što aviokompanije s jedne strane imaju velike probleme s pridržavanjem najavljenog reda letenja, prvenstveno zbog nedostatka zrakoplovnog osoblja, s druge strane sve veći broj aviokompanija i zračnih luka ima problema i s nezadovoljstvom svojih zaposlenika. Tako su se u problemima našli i belgijska aviokompanija Brussels Airlines i zračna luka Zaventem (BRU) kao najprometniji aerodrom u Belgiji.

U Belgiji su dolaskom ljetnog reda letenja i ubrzanim oporavkom zračnog prometa nakon popuštanja brojnih restrikcija uvedenih zbog COVID-19 pandemije došle i brojne najave štrajkova.


Još krajem travnja sukladno pisanjima belgijskih medija, predstavnici sindikata koji zastupaju interese kabinskog osoblja Ryanaira sa sjedištem u Belgiji bili su najavili štrajk kabinskog osoblja u zračnim lukama Bruxelles i Bruxelles Charleroi.


Početkom mjeseca lipnja, odnosno 2. lipnja u štrajk su krenuli i zaposlenici osoblja tvrtke Aviapartner koja pruža zemaljske usluge u zračnoj luci Brussels. Razlozi za štrajk su prema pisanjima belgijskih medija bili neprimjereni radni uvjeti koji su između ostalog bili uzrokovani nedovoljnim brojem osoblja.

Službenu obavijest o najavi štrajka sad su podnijeli i sindikati koji predstavljaju pilotsko osoblje aviokompanije Brussels Airlines. Na ovaj potez sindikati su se odlučili jer nije postignut dogovor s predstavnicima aviokompanije. Iako još nije poznato hoće li se uistinu i kada štrajk održati, pretpostavlja se da bi isti mogao biti održan u trajanju od tri dana krajem lipnja ili početkom srpnja. Osim pilota izgleda da i kabinsko osoblje razišljma o štrajku te će stoga predstavnici sindikata odluku o izdavanju obavijesti o štrajku donijeti u tjednu koji je pred nama.


Izgleda da su pred belgijskom aviokompanijom, članicom Lufthansa grupe i Star Alliance članicom, zahtjevni dani unatoč većem broju putnika i oporavku zrakoplovnog sektora koji se znatno ubrzao popuštanjem putničkih restrikcija.


Podsjetimo kako je Brussels Airlines već ranije ovog mjeseca najavila i otkazala 148 letova prema različitim europskim destinacijama u lipnju i srpnju ove godine, a razlog je već svima poznati nedostatak osoblja u zrakoplovnom sektoru.


Što se tiče Hrvatske, Brussels Airlines je za ovu ljetnu sezonu najavio letove prema dvije hrvatske zračne luke, odnosno prema Splitu i Dubrovniku. Više o prvotnoj najavi pročitajte na LINKU.

bottom of page